Home » Știință » Pericolul la care ne expunem atunci când pornim aerul de la maşină. Ce nu se spune în manualele de instrucţiuni poate duce chiar şi la apariţia cancerului

Pericolul la care ne expunem atunci când pornim aerul de la maşină. Ce nu se spune în manualele de instrucţiuni poate duce chiar şi la apariţia cancerului

Pericolul la care ne expunem atunci când pornim aerul de la maşină. Ce nu se spune în manualele de instrucţiuni poate duce chiar şi la apariţia cancerului
Publicat: 12.02.2018
Când ne aşezăm în maşină şi pornim motorul, pornim şi aerul condiţionat, fără să ne gândim la pericolul la care ne expunem (şi la care expunem şi pasagerii).

Atunci când ne lăsăm maşina afară, o lăsăm desigur cu geamurile închise, ceea ce duce la acumularea benzenului în interior. Astfel, se poate acumula o cantitate de 400 – 800 de miligrame de benzen, scrie Top Buzz.

La temperaturi mai mari de 16 grade Celsius, nivelul de benzen poate atinge şi 4.000 mg, de 40 de ori nivelul permis de benzen.

Oamenii inhalează benzenul acumulat în maşină, o substanţă cancerigenă care afectează rinichii, ficatul şi ţesutul osos. Mai mult, organismul depune eforturi însemnate de a elimina substanţa.

De obicei, manualele instruiesc şoferul să deschidă geamurile înainte de pornirea aerului condiţionat, dar nu explică şi de ce.

Explicaţia este aceea că înainte ca aerul condiţionat să sufle aer rece, elimină o cantitate de aer cald, alături de benzen. Aşadar, alături de benzenul deja existent, se mai adaugă şi cel eliminat de aerul condiţionat.

Aşadar, înainte de a face orice, este recomandat să ţineţi uşile/geamurile deschise, chiar dacă nu simţiţi niciun miros specific. Chiar şi după pornirea motorului, geamurile trebuie să fie deschise pentru câteva minute.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

De ce nu este bine să închizi aerul condiţionat din avion?

Ce temperatură optimă trebuie să setezi la aerul condiţionat pe caniculă

Ce efecte nocive are aerul condiţionat asupra pielii

Veste excelentă: stratul de ozon a început să se refacă

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase