Prima pagină Stiinta

Persoane active pe timpul nopţii riscă să moară mai repede decât cele matinale

Oana Bujor 04.13.2018 | ● Vizualizări: 1217

Persoanele ce preferă să stea treze până noaptea târziu, dar le este dificil să se trezească dimineaţa au un risc mai crescut de a muri mai devreme decât persoanele matinale, conform unui studiu publicat de Universitateadin Surrey, Marea Britanie.

În cadrul studiului a participat aproximativ jumătate de milion de persoane din Marea Britanie. Conform Medical Express persoanele ce sunt mai active pe timpul nopţii sunt supuse unui risc cu 10% mai mare de a muri decât persoanele matinale. 

''Persoanele nocturne ce sunt nevoite să funcţioneze după un program matinal ar putea suferi de anumite afecţiuni de sănătate,'' a declarat coautorul studiului Kristen Knutson, profesor de neurologie din cadrul Universităţii Northwestern. 

Studiile anteriore din domeniu se axează pe rata mare a disfuncţiilor metabolice cât şi a afecţiunilor cardiovasculare, însă cel prezent este primul ce a analizat riscul mortalităţii. ''Aceasta este o problemă de sănătate publică ce nu mai poate fi ignorată,'' a declarat Malcolm von Schantz, profesor din cadrul Universităţii din Surrey. 

În cadrul studiului specialiştii au examinat legătura dintre preferinţa oamenilor  pentru prima sau ultima parte a zilei şi riscul mortalităţii. Specialiştii au întrebat 433.268 de persoane cu vârste cuprinse între 38 şi 73 de ani dacă se consideră ''persoane matinale'' sau ''persoane nocturne''. Rata mortalităţii a fost determinată în urma observaţiilor realizate pe parcursul a şase ani şi jumătate. În cadrul studiului specialiştii au descoperit că persoane nocturne au un risc crescut de dezvoltare a diabetului, afecţiunilor psihologice sau neurologice.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 
Tag-uri: somn | nocturn | deces | matinal |