Home » Știință » Aceasta ar putea fi principala cauză a sindromului ovarelor polichistice

Aceasta ar putea fi principala cauză a sindromului ovarelor polichistice

Publicat: 16.05.2018
Aceasta ar putea fi principala cauză a sindromului ovarelor polichistice
Sindromul ovarelor polichistice este o afecţiune comună, fiind principala cauză a infertilităţii la nivel global. Însă, în ciuda multor ani de cercetare şi speculaţii, nimeni nu ştie cu exactitate care este cauza.

Pentru o perioadă îndelungată, specialiştii au considerat că boala începe în ovare, dar o nouă cercetare sugerează că afecţiunea începe din creier. Conform Science Alert, afecţiunea s-ar putea instala în creierul fetelor înainte ca acestea să se fi născut. 

O echipă de cercetători din cadrul Universităţii Lille din Franţa a ajuns la un rezultat uimitor ce sugerează că sindromul se dezvoltă atunci când un hormon produs de către ovare interacţionează cu o serie de neuroni din creierul mamei. 

Această interacţiune duce la apariţia unei serii de efecte ce distrug enzimele din placentă şi în cele din urmă provoacă sindromul ovarelor polichistice la urmaşi. Având în vedere că sindromul este ereditar, teoria ar putea explica acest lucru. 

Sindromul ovarelor polichistice cuprinde o serie de simptome asociate dezechilibrelor hormonale. Femeile cu această afecţiune pot lua rapid în greutate, dezvoltă chisturi mari pe ovare, au dificultăţi la ovulaţie, acnee, păr facial, depresie şi menstruaţii abundente. 

Majoritatea tratamentelor pentru sindrom sunt limitate şi cuprind medicamentaţie hormonală. Însă chiar şi după administrarea tratamentului, femeile sunt predispuse să dezvolte afecţiuni cardiovasculare, infertilitate sau diabet de tip 2. 

Cercetarea recentă se axează pe hormonul anti-Mullerian (AMH) ce este produs de către foliculii localizaţi pe suprafaţa ovarelor. Studiile anterioare au demonstrat că AMH poate interacţiona cu neuronii ce provoacă eliberarea hormonul luteinizant (LH) ce creşte în timpul ovulaţiei. Însă femeile cu ovare polichistice au un nivel crescut al LH-ului chiar şi în afara ovulaţiei. 

În cadrul studiului, specialiştii au analizat nivelul de AMH al femeilor ce se aflau în cel de-al doilea trimestru de sarcină. în cadrul celor patru grupuri se aflau atât femei cu o greutate normală, cât şi femei obeze. Suprinzător însă, nivelul de AMH a fost acelaşi în cazul ambelor tipuri de femei. 

În cadrul testelor pe şoareci, specialiştii au injectat în femele de rozătoare gravide hormonul AMH ce imită dezechilibrele din cadrul sindromului ovarelor polichistice. Însă chiar şi după administrarea tratamentului, puii femele au dezvoltat sindromul. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: