Prima pagină Stiinta

Un nou dispozitiv poate rezolva una dintre cele mai mari angoase ale omului modern, putând duce la creşterea de 100 de ori a vieţii bateriilor

Alexandru Voiculescu 05.27.2018 | ● Vizualizări: 1026
Foto: arhiva     + zoom
Galerie foto (1)

Un grup de fizicieni condus de Deepak K. Singh, de la Universitatea Missouri, a dezvoltat un dispozitiv realizat dintr-un material magnetic care va îmbunătăţi eficienţa şi viaţa bateriilor.

Materialul magnetic are o structură unică, un „fagure” care are proprietăţi electronice particulare, scrie Phys.

Cercetătorii au înlocuit semiconductoarele precum diodele şi amplificatoarele (care de obicei sunt realizate din siliciu sau germaniu) cu noul sistem magnetic care consumă mai puţină energie, întrucât acesta din urmă conduce curentul unidirecţional şi fără disipări majore, datorită structurii sale de fagure.

Dioda magnetică deschide calea către inventarea de noi tranzistori magnetici şi amplificatori care disipă puţină energie, crescând aşadar eficienţa sursei de curent, precum bateriile de telefon. Cercetătorii susţin că noua metodă poate duce la o creştere de 100 de ori a capacităţii bateriei.„Deşi mai este de lucru la produsul final, dispozitivul poate însemna că o încărcare de cinci ore să fie echivalentul unei încărcări de 500 de ore”, a precizat Singh.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

O baterie nou inventată va revoluţiona industria dispozitivelor electronice

O nouă baterie creată recent poate revoluţiona industria autovehiculelor şi a telefoanelor

Ce se întâmplă în interiorul unei baterii înainte să explodeze

Bateria care se încarcă în doar un minut poate învinge Tesla în cursa pentru maşina ecologică a viitorului