Home » Știință » Majoritatea oamenilor nu se spală corect pe mâini înainte să gătească

Majoritatea oamenilor nu se spală corect pe mâini înainte să gătească

Majoritatea oamenilor nu se spală corect pe mâini înainte să gătească
Publicat: 07.07.2018
Un nou studiu a dezvăluit că oamenii nu se spală cum trebuie pe mâini atunci când prepară mâncarea. Astfel, fără să conştientizeze, ar putea contamina întreaga familie cu nenumărate bacterii. Vestea bună este că problema poate fi rezolvată simplu.

În cadrul unui studiu, realizat de Departamentul Agriculturii al Statelor Unite ale Americii, 383 de coluntari au fost de acord să pregătească mâncare într-o bucătărie special proiectată pentru teste, în care fiecare pas le-a fost monitorizat. 

Science Alert notează că gradul de contaminare din bucătărie a fost măsurat prin plasarea unui virus ARN, denumit bacteriofag MS2, în carnea crudă utilizată pentru prepararea burgerilor. Acesta poate simula răspândirea altor patogeni mult mai dăunători, precum norovirusurile ce duc la intoxicaţiile alimentare. Iniţial, studiul nu a fost despre spălatul pe mâini. Însă după împărţirea voluntarilor în două grupuri, cel de „control” şi cel de „tratament”, cercetătorii au comparat comportamentul voluntarilor în timpul gătitului

După înregistrarea întregii sesiuni de gătit şi făcut curăţenie, echipa a observat că participanţii au neglijat în proporţie de 97%  spălatul pe mâini. Conform specialiştilor, aceştia nu au urmat toţi paşii curăţării mâinilor ce au fost recomandaţi de Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) din SUA. 

Iată care sunt paşii recomandaţi: îţi umezeşti mâinile, le săpuneşti, le cureţi timp de 20 de secunde, le clăteşti , şi apoi le usuci cu un prosop. Conform rezultatelor studiului, ambele grupuri au neglijat în proporţie de 79,5% să-şi cureţe mâinile timp de 20 de secunde. Pe de altă parte, alţii nu şi-au umezit palmele înainte să aplice săpunul. Aproape jumătate dintre persoanele din grupul de control au contaminat recipientul în care erau condimentele, alţi 11% au contaminat mânerele frigiderelor şi robineţii. 

Aproximativ 5% din cei aflaţi în grupul de control au trasportat virusul din carnea crudă către salata ce era servită alături de felul principal. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase