Home » Știință » Endometrioza, boala care afectează din ce în ce mai multe femei

Endometrioza, boala care afectează din ce în ce mai multe femei

Publicat: 08.08.2018
Endometrioza, boala care afectează din ce în ce mai multe femei
Endometrioza este o afecţiune ginecologică cronică care provoacă o serie întreagă de simptome, inclusiv "crampe ucigaşe", perioade menstruale lungi, greţuri, vărsături şi chiar infertilitate.
Se estimează că endometiroza va afecta până la 200 de milioane de femei din întreaga lume, dar, în ciuda amplorii cazurilor, există foarte puţine cunoştinţe despre această problemă, iar medicii de obicei ignoră problema.

Conform Science Alert, un nou studiu sugerează că medicii, în general, au subestimat unul dintre cele mai intense şi frecvente simptome de endometrioză: oboseala persistentă. 

„Deşi oboseala cronică este cunoscută ca fiind unul dintre cele mai întâlnite simptome în endometrioză, nu este discutat pe scară largă şi doar câteva mari studii au investigat-o”, a declarat Brigitte Leeners, o expertă în obstetrică şi ginecologie la Spitalul Universitar Zurich. 
 
Lenners a chestionat 1120 de femei, dintre care jumătate au avut endometrioză. Constatările ei sugerează că femeile diagnosticate cu endometrioză sunt de două ori mai susceptibile de a raporta simptomele de oboseală decât femeile care nu au această afecţiune.
 
De asemenea, rezultatele au rămas semnificative chiar şi atunci când cercetătorii au luat în considerare alţi factori care ar putea contribui la oboseală, cum ar fi: durerea, insomnia, stresul, depresia şi maternitatea. 
 
Cercetătorii nu au întrebat partincipantele doar despre oboseală, ci şi despre istoricul lor medical şi familial, despre stilul lor de viaţă şi starea lor mentală şi dacă, pe de altă parte, au avut insomnie.
 
Analizând toate aceste date, aceştia au descoperit că femeile cu oboseală şi endometrioză au prezentat o creştere de şapte ori mai mare a insomniei, o creştere de patru ori a depresiei, o creştere de două ori a durerii şi o creştere de aproape 1,5 ori a stresului.
În timpul studiului, cercetătorii nu au întrebat doar despre oboseală, ci şi despre istoricul lor medical şi familial, despre stilul lor de viaţă şi starea lor mentală şi dacă, pe de altă parte, au avut insomnie. Rezultate au arătat că femeile ce suferă de endometrioză au prezentat o creştere de şapte ori mai mare a insomniei, o creştere de patru ori mai mare a depresiei, o creştere de două ori mai mare a durererii şi o creştere o 1,5 ori mai mare a stresului.
 
Studiul concluzionează că expunerea cronică la un nivel ridicat de stres poate duce la oboseală care ar putea fi o altă explicaţie pentru endometrioză.
 
Fiind o boală fără leac, specialiştii recomandă reducerea insomniei, depresiei, durerii şi stresului, în scopul de a gestiona mai bine oboseala. 
 
Articol scris de Cristina Iacob, studentă în anul I la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase