Home » Stiinta » 64 de antene au înregistrat cea mai clară imagine cu centrul Căii Lactee – FOTO

64 de antene au înregistrat cea mai clară imagine cu centrul Căii Lactee – FOTO

Oana Bujor 07.22.2018
Deşi pare interiorul unui vas de laborator în care are loc o reacţie chimică în imaginea de mai jos este de fapt centrul Căii Lactee.

Imaginea uimitoare a fost creată prin intermediul observaţiilor realizate cu telescopul MeerKAT din sudul Africii. Conform IFL Science, în această zonă se află 64 de „farfuri” care înregistrează unde radio din univers. 

În acest caz, astrofizicienii au utilizat informaţiile pentru a compune o imagine a unei găuri negre supermasive aflate în inima galaxiei, la 25.000 de ani lumină de Pământ. „Imaginea este remarcabilă. Este extrem de clară, pot fi observate toate trăsăturile”, a declarat Farhad Yusef-Zadeh, din cadrul Universităţii din Northwestern. 

Sursa: MeerKAT

Printre trăsături sunt incluse filamente din apropierea găurii negre ce nu sunt prezente în alte zone din galaxie. Descoperite iniţial în 1980, aceste filamente sunt lungi, înguste şi magnetizate. Originile lor reprezintă un mister, ce ar putea fi rezolvat în mare parte de această cercetare. 

Cercetătorii au creat imaginea pentru a demonstra capacităţile instrumentelor MeerKAT ce au fost activate recent, când toate cele 64 de antene au fost complete. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: