Prima pagină Stiinta

O nouă hartă detaliată a sistemului nervos a fost creată: poate oferi noi indicii cu privire la originea unor boli neurologice

Alexandru Voiculescu 08.19.2018 | ● Vizualizări: 455
Credit: 123RF     + zoom
Galerie foto (1)

Savanţii de la Karolinska Institutet din Suedia au creat o hartă sistematică şi detaliată a tipurilor de celule a sistemului nervos la şoareci. Harta, care poate oferi noi indicii despre originea diverselor boli neurologice, este prezentată în jurnalul Cell. Pe viitor, cercetătorii vor folosi aceleaşi metode pentru a carta creierul uman la un nivel similar de detaliat.

Deşi există multe tipuri de celule, iar specialiştii au suficiente informaţii despre acestea, nu există un atlas sistematic care ar permite acestora să vadă imaginea de ansamblu a sistemului nervos şi relaţiile (deseori complexe) dintre varii tipuri de celule ale sistemului nervos la mamifere.

În ultimii ani, echipa de cercetare a lui Sten Linnarson a creat metode care le-a permis încadrarea tipurilor de celule într-o hartă, într-un mod mai sistematic şi mai detaliat decât în cadrul încercărilor anterioare, scrie Medical Xpress.

„Se pot compara diferenţele dintre o hartă medievală şi o imagine de satelit: mii de detalii care erau în trecut invizibile au devenit vizibile cu ajutorul noilor tehnologii, iar întreaga hartă a devenit mai de încredere”, explică Sten Linnarson de la Departamentul de Biochimie şi Biofizică Medicală de la Karolinska.Cunoaşterea aceasta a diferitelor tipuri de celule ale creierului poate fi folosită pentru înţelegerea originii unor boli. Circa o treime din bolile neurologice apar în timpul dezvoltării embrionare. În ultimii 15 ani, un număr însemnat de studii genetice au identificat genele care contribuie la boli precum schizofrenie, scleroză multiplă, autism, Alzheimer şi Parkinson. Totuşi, bolile provin de la un anumit tip de celule, într-o anumită regiune şi la un anumit timp, depinzând de locul şi momentul activării genelor relevante.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Au fost descoperite primele dovezi ale existenţei unui sistem de ''curăţare'' a creierului

Creierul se poate micşora din cauza stresului. Iată 10 lucruri surpinzătoare despre modul în care funcţionează creierul nostru

VIDEO. În creierul oamenilor există un modul ''autopilot'' real. Cum funcţionează acesta

Un nou tratament experimental şi-a dovedit eficienţa în distrugerea tumorilor pe creier

Tag-uri: creier | sistem nervos | boli | celule | harta

ASCULTĂ CE GÂNDEȘTI