Un computer a prezis sfârşitul civilizaţiei noastre în urmă cu aproape 50 de ani

29 08. 2018, 00:05

Modelul bazat pe lucrarea părintelui sistemului dinamicii, Jay Wright Forrester, a fost utilizat de patru dintre studenţii săi. Conform Science Alert, cercetătorii au fost angajaţi de organizaţia Club of Rome pentru prezicerea unui viitor în care populaţia este în creştere, însă resursele planetei sunt finite. 

Cercetarea denumită The Limits to Growth devine cunoscută ca „una dintre cele mai importante lucrări din 1970”, însă nu oferea o perspectivă optimistă asupra lumii din viitor. Modelul analiza cinci factori: creşterea populaţiei, producţia agriculturii, resursele ce nu se regenerează, producţiile industriale şi generaţiile de populaţii. 

Prin intermediul modelului computerizat denumit World3, a fost prezisă o traiectorie a colapsului societăţii noastre în timpul acestui secol. În cadrul acestor calcule nu au fost însă luate în considerare variabilele schimbărilor climatice. În momentul publicării, lucrarea a fost criticată la nivel global. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Titanic, dincolo de mit. 10 lucruri neştiute despre cea mai cunoscută tragedie maritimă din istorie
 
Probabil încă un mit spulberat de ştiinţă, după analizarea a 670.000 de oameni. Învăţatul unei limbi străine se poate face la fel de uşor şi la o vârstă mai înaintată
 
O inovaţie poate face ca unul dintre cele mai grave tipuri de cancer să devină istorie
 
Fricile sexuale sunt un mit. Iată cinci dintre acestea pe care ştiinţa le demontează