Home » Știință » Posibil remediu împotriva celebrelor amibe care consumă ţesutul creierului

Posibil remediu împotriva celebrelor amibe care consumă ţesutul creierului

Posibil remediu împotriva celebrelor amibe care consumă ţesutul creierului
Publicat: 21.09.2018
Cercetătorii au identificat medicamente care pot inhiba creşterea amibei Naegleria fowleri în condiţii de laborator. Mai multe dintre aceste medicamente sunt deja aprobate de FDA ( Food and Drug Administration) în SUA pentru alte utilizări, precum agenţi antifungici, tamoxifenul folosit împotriva cancerului de sân şi Prozac, un antidepresiv des folosit.

Amiba aceasta se întâlneşte des în piscine calde, în lacuri şi în râuri. Există ocazii rare când amiba poate infecta o persoană sănătoasă şi poate cauza meningoencefalită primară amibiană, o boală care în cele mai multe situaţii este fatală. În afară de încercări cu medicamente antifungice, nu există tratament pentru infecţie, scrie Science Daily.

Descoperirile cercetătorilor de la Skaggs School of Pharmacy and Pharmaceutical Sciences din cadrul University of California San Diego au fost publicate pe 13 septembrie în revista PLoS Pathogens.

„Nu sunt multe medicamentele care pot trece de bariera sânge-creier. Chiar dacă o substanţă poate inhiba sau omorî o amibă în farfurie, nu poate funcţiona într-un animal gazdă dacă nu ajunge în creier. De aceea am început cu medicamentele cunoscute pentru efectele asupra creierului”, a precizat Larissa Podust, una dintre cercetătoare.

Toate cele 13 substanţe testate au fost mai potente decât miltefosine, un medicament care este în prezent recomandat de CDC (Centers for Disease Control and Prevention) pentru tratarea meningoencefalitei primare amibiane, în combinaţie cu alte medicamente.

Conform celor de la CDC, meningoencefalita primară amibiană este o afecţiune extrem de rară, dar foarte letală. Din 1962 până în 2017, din cei 143 de oameni infectaţi cu Naegleria fowleri, doar 4 au supravieţuit.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

De ce se confundă meningita cu toxiinfecţia alimentară

Cinci dintre cele mai neobişnuite boli pe care le poţi lua de la o ieşire la iarbă verde – FOTO

FOTO. Caz medical rar şi extrem de grav. Cum un ghinion nu vine niciodată singur, un om care a supravieţuit muşcăturii unui rechin s-a ales cu o bacterie care îi consumă ţesutul

Unui bărbat i-au fost amputate picioarele şi părţi ale braţelor după ce a fost lins de un câine

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase