Home » Știință » Un proiect revoluţionar face ca hidrogenul să poată fi produs ieftin şi facil

Un proiect revoluţionar face ca hidrogenul să poată fi produs ieftin şi facil

Publicat: 05.12.2018
Chimiştii de la Queensland University of Technology (QUT) din Australia au descoperit un material mai ieftin şi mai eficient pentru producerea hidrogenului care ajută la stocarea energiei regenerabile. Acesta poate înlocui catalizatorii cu rol de separare a atomilor apei care se folosesc în prezent în industrie.

„Guvernul australian este interesat în dezvoltarea unei industrii de hidrogen pentru exportul acestei forme regenerabile de energie”, a precizat Anthony O’Mullane de la Science and Engineering Faculty din cadrul QUT.

„În principiu, hidrogenul oferă o modalitate de a stoca energie verde la o scară suficientă pentru a acoperi necesarul cerut de panourile solare şi centralele eoliene. Totuşi, metodele curente care folosesc carbonul pentru producerea hidrogenului emit dioxid de carbon, un gaz cu efect de seră care diminuează beneficiile utilizării energiei regenerabile ale soarelui şi vântului”, a adăugat cercetătorul.

O’Mullane şi studentul său doctorand, Ummul Sultana, au dezintegrat electrochimic molecula de apă în hidrogen şi oxigen folosind elemente ieftine şi abundente drept catalizatori, scrie Phys.

„În mod tradiţional, catalizatorii pentru dezintegrarea apei au nevoie de compuşi şi metale costisitoare, precum platina, oxidul de rutheniu şi oxidul de iridiu. O altă problemă a fost stabilitatea. Ce am găsit a fost că putem folosi două alternative mai ieftine şi mai abundente – cobaltul şi oxidul de nichel, alături de doar o fracţie de nanoparticule de aur – pentru a crea un catalizator stabil bi-funcţional pentru a produce hidrogenul din apă fără emisii”, a mai adăugat O’Mullane.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Poate nu va fi nevoie de o alternativă la combustibilii fosili. Un nou catalizator poate duce la o captarea mai bună a CO2

Cercetătorii au creat un nou catalizator care poate recicla dioxidul de carbon în plastic şi poate duce la sfârşitul emisiilor nocive ale gazului cu efect de seră

Un nou catalizator elimină unul dintre cei mai periculoşi poluanţi şi rezolvă astfel o problemă majoră de mediu

Eşec URIAŞ în lumea ştiinţifică! Singura bucată de hidrogen metalic din lume care ar fi putut revoluţiona tehnologia a dispărut

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase