Home » Știință » Inteligenţa artificială poate descifra cuvintele direct din undele cerebrale

Inteligenţa artificială poate descifra cuvintele direct din undele cerebrale

Inteligenţa artificială poate descifra cuvintele direct din undele cerebrale
Publicat: 09.01.2019
Neurologii învaţă computerele să înţeleagă cuvintele chiar din momentul în care acestea sunt produse în creierul uman.

În cadrul mai multor lucrări ştiinţifice, specialiştii au demonstrat că pot decoda vorbirea din înregistrări ale activităţii neuronale. Conform Live Science, în fiecare studiu, electrozii amplasaţi direct pe creier au înregistat activitatea neuronală în timp ce pacienţii ascultau un discurs sau rosteau cuvinte în timp ce le era efectuată o intervenţie chirurgicală pe creier.

Cercetătorii au încercat apoi să determine ce auzeau sau spuneau pacienţii. În fiecare dintre cazuri, cercetătorii au reuşit să transforme activitatea electrică a creierului în fişiere audio.  În cadrul primei cercetări, specialiştii au redat înregistrări cu discursuri pacienţilor cu epilepsie ce se aflau în mijlocul unei operaţii pe creier. În timp ce pacienţii ascultau discursul, cercetătorii au înregistrat o activitate neuronală în zonele creierului asociate procesării sunetului. Oamenii de ştiinţă au încercat o serie de diferite metode pentru a transforma activitatea neuronală în vorbire şi au descoperit că „deep learning” este cea mai bună modalitate.

Dintr-un grup de 11 persoane ce au ascultat discursul, indivizii au reuşit în proporţie de 75% să interpreteze corect cuvintele.

A doua lucrare a avut la bază înregistrări neuronale ale persoanelor ce erau supuse unei intervenţii chirurgicale pentru îndepărtarea unei tumori cerebrale. În timp ce pacienţii citeau cuvinte cu o singură silabă, cercetătorii au înregistrat atât sunetul pe care îl emiteau pe gură, dar şi activitatea neuronală din regiunile creierului asociate producerii vorbirii. De aceasta dată, echipa a utilizat o reţea neuronală artificială pentru a transforma datele în înregistrări audio.

Scopul studiilor a fost de a descoperi o metodă prin care oamenii ce şi-au pierdut capacitatea vorbirii să-şi poată recăpăta această abilitate cu ajutorul unei interfaţe creier-computer.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Realizare revoluţionară care va ajuta oamenii paralizaţi: interfaţa creier-computer pentru a controla dispozitive – VIDEO

Premieră în construirea computerelor ce imită creierul uman

O nouă interfaţă creier-computer ajută persoanele paralizate să tasteze pe computer prin telepatie

Elon Musk şi-ar fi testat interfaţa creier-computer pe animale

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase