Home » Lumea digitală » Un nou creier artificial pentru roboţi autonomi creat de o companie importantă

Un nou creier artificial pentru roboţi autonomi creat de o companie importantă

Un nou creier artificial pentru roboţi autonomi creat de o companie importantă
Publicat: 17.12.2018
Planul companiei NVIDIA de a folosi puterea soluţiilor de accelerare oferite de inteligenţa artificială pentru dezvoltarea unui creier sintetic uşor programabil şi suficient de puternic pentru a controla roboţi şi o arie largă automatizări, a dus la lansarea unui produs comercial.

Disponibil pentru doar suma 1099 dolari, noul modul Jetson AGX Xavier poate deveni „creierul” unei noi generaţii de roboţi şi alte maşinării inteligente, scrie go4it.

Este livrat în loturi de minim 1000 de bucăţi şi este în esenţă un computer de sine stătător, alcătuit din nu mai puţin de 6 procesoare distincte. Gestionarea funcţiilor de bază şi încărcarea sistemului de operare se face cu ajutorul unui procesor octa-core convenţional, bazat pe nuclee ARM. Procesarea algoritmilor de inteligenţă artificială se face însă cu ajutorul unui accelerator de tip NVIDIA VOLTA echipat cu Tensor Cores. Configuraţia include alte două chip-uri NVIDIA care asigură capabilităţi deep learning, procesor de imagine, intrări video şi suport pentru „vedere artificială”.

Remarcabil este că întregul modul are un consum foarte mic, de doar 10W şi suficientă capacitate pentru procesarea a „30 de triliarde calcule pe secundă”.

NVIDIA se laudă deja şi cu o listă de clienţi importanţi: JD.COM (un gigant al cumpărăturilor online, interesat în dezvoltarea de roboţi pentru livrarea comenzilor către clienţii din China), Yamaha (drone AI) şi Nanopore (companie specializată în analiză ADN).

Rămâne de văzut dacă lansarea modulului va ajuta NVIDIA să devină un jucător important în domeniul roboticii şi inteligenţei artificiale. Cert este că producătorul de acceleratoare grafice a realizat investiţii mari în tehnologii de inteligenţă artificială, soluţiile de procesare AI oferite de companie atingând performanţe impresionante. Cumulat cu pachetul software AGX Xavier Developer Kit, Nvidia oferă deja o soluţie completă pentru dezvoltarea de aplicaţii AI şi implementarea acestora în maşinării capabile să îndeplinească sarcini complexe.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase