Friedlieb Ferdinand Runge, chimistul căruia trebuie să-i mulţumim pentru descoperirea cafeinei

08 02. 2019, 17:30

Friedlieb Ferdinand Runge s-a născut pe 8 februarie 1795, lângă Hamburg, Germania, arătând din perioada adolescenţei un interes pentru experimente, ceea ce l-a dus la realizări însemnate, scrie The Independent.

Una dintre descoperirile acestuia – efectele dilatatoare pe care mătrăguna le are asupra pupilelor – a fost suficient de fascinantă pentru a capta atenţia lui Johann Wolfgang von Goethe. Intrigat de capacităţile lui Runge, Goethe l-a pus să identifice compoziţia chimică a boabelor de cafea. Rezultatul a fost izolarea ingredientului cafeină pentru prima dată, în 1819.

După ce şi-a obţinut doctoratul şi a devenit profesor la Universitatea Breslau, Runge a continuat să experimenteze, scriind două cărţi în care a descris utilizarea cromatografiei pentru a separa ingredientele chimice.

Savantul este cunoscut şi pentru cercetarea sa în coloranţi sintetici pe vremea când lucra la o fabrică din Oranienburg, după ce s-a retras din postul de profesor în 1831.

Friedlieb Ferdinand Rung

Acesta a identificat mai mulţi coloranţi şi un nou mod de a colora îmbrăcămintea. Printre substanţele descoperite şi numite se află şi acidul carbolic, acum numit fenol.

Friedlieb Ferdinand Runge a murit pe 25 martie 1867, rămânând până astăzi unul dintre cei mai iluştri şi cunoscuţi chimişti.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Cafeaua noastra cea de toate zilele

6 greşeli care transformă cafeaua într-un pericol pentru organism

Beneficiile cafelei pentru sănătate. Nu contează ce şi câtă cafea bei, ea te ajută să trăieşti mai mult

Care este secretul ceştii de cafea perfecte