Home » Știință » Descoperire de proporţii! Cel mai vechi tip de moleculă din Univers, detectat în spaţiu

Descoperire de proporţii! Cel mai vechi tip de moleculă din Univers, detectat în spaţiu

Descoperire de proporţii! Cel mai vechi tip de moleculă din Univers, detectat în spaţiu
Publicat: 19.04.2019
Hidrura de heliu, despre care se crede că este primul compus chimic stabil care a apărut după Big Bang, a fost detectată în spaţiu, potrivit unui studiu citat de The Guardian.

Specialiştii cred că hidrura de heliu – care apare atunci când un atom de heliu îşi împarte electronii cu un nucleu de hidrogen – a jucat un rol crucial la începuturile Universului, potrivit studiului publicat în revista Nature, citat de Mediafax.

Nu numai că aceasta ar fi prima legătură moleculară şi primul compus chimic care a apărut după ce Universul a început să se răcească, la aproximativ 380.000 de ani după Big Bang, dar a şi deschis calea pentru formarea moleculelor de hidrogen. Moleculele care au apărut în acea perioadă au dus ulterior la formarea stelelor şi galaxiilor.

Deşi hidrura de heliu a fost produsă în laborator în urmă cu aproape un secol, specialiştii nu au putut să o detecteze în spaţiu. Cercetătorii, conduşi de Rolf Güsten (Institutul Max-Planck pentru Radio Astronomie, Germania), au crezut că este prezentă în norii de gaz în care se formează stelele, precum şi în cel expulzat când acestea mor.

Autorii studiului spun că, deşi importanţa hidrurii de heliu nu mai este atât de mare pe Terra în prezent, molecula le poate oferi informaţii despre începuturile Universului, despre care nu se cunosc foarte multe lucruri.

Cercetătorii spun că au detectat molecula într-o mică, dar strălucitoare nebuloasă planetară, NGC 7027, situată în constelaţia Cygnus, aflată la o distanţă de 3.000 de ani lumină de Terra. Deşi aici s-a format printr-un proces diferit, autorii studiului spun că prezenţa ei vine în sprijinul teoriilor despre începuturile chimiei Universului.

Datele au fost colectate cu ajutorul unui instrument de pe un vehicul spaţial folosit în misiunea Sofia, o colaborare între NASA şi Centrul Aerospaţial German.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase