Home » Știință » Cum a apărut Universul? Conform unui grup de cercetători, nu cu Big Bang

Cum a apărut Universul? Conform unui grup de cercetători, nu cu Big Bang

Cum a apărut Universul? Conform unui grup de cercetători, nu cu Big Bang
Publicat: 03.12.2017
Se consideră, atât în comunitate ştiinţifică, cât şi în rândul oamenilor cât de cât interesaţi de subiecte ştiinţifice, că Universul a apărut odată cu evenimentul Big Bang, teorie care spune că Universul a început de la expansiunea unui singur punct extrem de fierbinte şi dens şi continuă să se extindă şi astăzi.

Juliano César Silva Neves, fizician la Universitatea Campinas din São Paulo, Brazilia, sugerează că teoria ar putea fi greşită, scrie Newsweek.

În anii ’20, fizicianul Georges Lemaître a stabilit fundamentele teoriei Big Bang-ului când a propus un univers în expansiune. Descoperirea lui Edwin Hubble, publicată în 1929, conform căreia galaxiile se îndepărtează unele de altele a devenit o dovadă cheie că Universul provine dintr-un singur punct.

Grupul lui Neves prezintă însă o explicaţie alternativă. Punând la îndoială ideea că timpul are un început, se sugerează că faza de expansiune a Universului a venit după o fază de contracţie. Cu alte cuvinte, se poate spune că este vorba despre Big Crunch, opus evenimentului Big Bang, care l-a precedat pe acesta din urmă.

Teoria ridică un mare semn de întrebare: cum testezi o teorie care doreşte să explice un eveniment care a avut loc cu miliarde de ani în urmă? Răspunsul, conform lui Neves, este de a analiza găurile negre şi alte urme de când a început Universul.

„Cine ştie, pot fi vestigii ale găurilor negre în expansiunea actuală care datează din faza de contracţie anterioară şi au rămas intacte”, a precizat Neves.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Big Bang sau… altceva? Ce a fost înainte de Univers

Universul nostru a intrat în coliziune cu un alt Univers. Teoria care caută să explice misterele cosmosului

Să fie oare aceasta cea mai bună dovadă a existenţei unui UNIVERS PARALEL?

Primul pulsar pitic alb a fost descoperit în Univers după o jumătate de secol de cercetări

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase