Home » Știință » Testele extreme la care NASA îşi supune navele spaţiale

Testele extreme la care NASA îşi supune navele spaţiale

Testele extreme la care NASA îşi supune navele spaţiale
Publicat: 01.06.2019
Munca depusă de oamenii de ştiinţă de la NASA este cel mai bine vizbilă în momentul unei lansări, însă, departe de ochii publicului, agenţia spaţială investeşte mii de ore de muncă şi teste pentru a se asigura că fiecare lansare are loc fără probleme.

Proiectul NASA care are ca scop reîntoarcerea americană în spaţiu, cuprinzând trimiterea pe Lună a primei femei şi chiar stabilirea unei staţii spaţiale care să permită explorarea plantei Marte reprezintă o investiţie fără precedent. Fie că vorbim despre resursele materiale investite, aproximativ 21 de miliarde de dolari sau munca depusă, efortul este considerabil, conform Futurism.

Toate aceste resurse care sunt investite în proiectele spaţiale au scopul de a asigura că viitoarele lansări decurg fără probleme. Nava spaţială care urmează să fie trimisă în spaţiu în 2020 a început o serie de teste care să dovedească că aceasta poate să facă faţă condiţiilor din timpul lansării şi zborului spaţial.

Testele la care a fost supusă nava şi componentele acesteia sunt, după toate punctele de reper, extreme. Astfel, la Jet Propulsion Laboratory (JPL) din Pasadena, California, a fost testată în primă măsură rezistenţa la vibraţii a navetei. „În primul rând, vrem să ne asigurăm că nimic nu vibrează”, a declarat David Gruel, managerul operaţiunilor al Laboratorului de Propulsie. Testarea vibraţiilor pe care le poate suporta este foarte importantă, iar neidentificarea unor potenţiale probleme structurale poate avea implicaţii grave, putând pune în pericol viaţa astronauţilor şi viitorul misunii spaţiale.

Naveta a fost supusă unor teste în incinte vidate, unde temperatura scade până la -129 de grade Celsius. În această încăpere, oamenii de ştiinţă vor să recreeze condiţiile dure din spaţiu folosind pe lângă vid şi câteva lămpi cu xenon, care să simuleze radiaţiile solare.

„Acestea sunt cele mai extensive teste de stres la care pot fi supuse navetele spaţiale aici, pe Terra”, explică David Gruel. Acesta mai adaugă cu privire la testele la care este supusă naveta: „Am derulat simulările pentru opt zile, făcând verificări ale fiecărui sistem şi subsistem. Totul pare să fie în ordine, ceea ce este grozav, deoarece data viitoare când această navă va întâlni vidul, ea va fi în drum spre Marte”.

Citeşte şi:

Detalii despre Gateway, staţia spaţială a NASA care va orbita Luna şi care va reorienta întregul program al Agenţiei Spaţiale Americane

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase