Home » Știință » Viaţa extraterestră ar putea fi un fenomen mai rar decât s-a crezut până acum

Viaţa extraterestră ar putea fi un fenomen mai rar decât s-a crezut până acum

Viaţa extraterestră ar putea fi un fenomen mai rar decât s-a crezut până acum
Publicat: 14.06.2019
Cercetătorii de la Universitatea California sunt de părere că condiţiile de pe exoplanetele pe care le considerăm viabile pentru dezvoltarea vieţii sunt mai dure decât se considera în prealabil.

O echipă de cercetători de la Universitatea California a ajuns la concluzia că condiţiile de pe lumile pe care le considerăm potenţiale surse de viaţă extraterestră ar putea fi mult mai dure decât credeam, reducând probabilitatea de a găsi acolo forme de viaţă, notează Futurism.

Atunci când este vorba de căutarea vieţii extraterestre, oamenii de ştiinţă îşi concentrează eforturile asupra zonelor locuibile din jurul stelelor. Această zonă este definită prin faptul că distanţa faţă de sori permite apei să existe în stare lichidă. Precizarea este că modul în care astronomii şi xenobiologii caută viaţa în prezent pleacă de la modul în care viaţa a evoluat şi există pe Terra. De ce? Deoarece, până în prezent, noi şi ecosistemul din care facem parte reprezintă unicul exemplu de viaţă de la care putem să pornim.

Studiul cercetătorilor de la Universitatea California a luat în calcul faptul că exoplanetele pot prezenta niveluri ale monoxidului şi dioxidului de carbon care ar putea să le facă atmosferele toxice. Astfel, ei au descoperit că mai mult de jumătate din planetele din zona locuibilă nu pot fi populate de către oameni sau animale.

„Aceasta este prima dată când limitele fiziologice ale vieţii terestre au fost luate în considerare pentru a prezice distribuţia vieţii complexe în alte părţi ale Universului”, explică Timothy Lyons, unul dintre autorii studiului.

În ciuda acestei descoperiri, oamenii de ştiinţă sunt de părere că ea oferă şi o oprtunitate mai bună de a selecta planetele pe care să le observăm mai atent pentru a descoperi viaţă extraterestră.

Studiul citat a fost publicat în The Astrophysical Journal.

Citeşte şi:

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase