Home » Știință » Primul vaccin împotriva infecţiei cu chlamydia, un succes la prima testare. Ar putea ajuta sute de milioane de oameni

Primul vaccin împotriva infecţiei cu chlamydia, un succes la prima testare. Ar putea ajuta sute de milioane de oameni

Publicat: 15.08.2019
Oamenii de ştiinţă au făcut primul pas în dezvoltarea primului vaccin împotriva infecţiei cu chlamydia, care a trecut cu succes de prima fază de testare.

Chlamydia este cea mai comună boală cu transmitere sexuală la nivel mondial, însă programele naţionale de diagnosticare şi tratamentele cu antibiotic au eşuat până în prezent în reducerea incidenţei infecţiilor. În fiecare an, la nivel mondial, sunt înregistrate 131 milioane de persoane infectate, dintre care aproape trei sferturi nu prezintă niciun simptom. Netratată, această boală poate provoca infertilitate.

O echipă de cercetători de la  Statens Serum Institut (SSI), din Danemarca, şi Imperial College London (Marea Britanie) a dezvoltat însă un vaccin împotriva infecţiei cu chlamydia, care a înregistrat un succes în prima fază de testare, se arată în studiul publicat recent în jurnalul The Lancet Infectious Diseases.

Vaccinul a generat un răspuns imunitar, fără a provoca însă reacţii adverse serioase.

„Cel mai important rezultat este că am văzut anticorpi de protecţie împotriva chlamydiei la nivelul tractului genital. Cercetările noastre iniţiale arată că împiedică bacteria chlamydia să pătrundă în celulele corpului. Asta înseamnă că suntem destul de aproape de un vaccin împotriva chlamydia”, a afirmat unul dintre autorii studiului, Frank Follmann de la SSI, citat de CNN.

Acesta este primul studiu clinic pentru un vaccin împotriva chlamydiei genitale şi reprezintă rezultatul a 15 ani de cercetare.

La testul clinic au participat 35 de femei care nu erau infectate cu chlamydia. Dintre acestea, 15 au primit o formulă a vaccinului CTH522, iar alte 15 o altă formulă a acestui vaccin. Celelalte cinci femei au primit un placebo. Toate femeile vaccinate au primit substanţa de câte cinci ori (de trei ori au fost vaccinate intramuscular în braţ şi de două ori cu ajutorul unui spray nazal).

În ambele formule ale vaccinului, participantele au înregistrat un răspuns imunitar de 100% ce s-a manifestat prin producţia de anticorpi. Una dintre formulele vaccinului, CTH522 combinat cu lipozomi CAF01 (CTH522:CAF01), a avut o performanţă mult mai bună, producând de 5,6 ori mai mulţi anticorpi decât cealaltă formulă, CTH522 combinat cu hidroxid de aluminiu (CTH522:AH), potrivit Eurekalert. Din această cauză, oamenii de ştiinţă au ales formula de vaccin CTH522:CAF01 pentru cercetări ulterioare.

Cele cinci femei care au luat placebo nu au înregistrat noi anticorpi.

Vaccinul împotriva chlamydia, cea mai eficientă măsură de combatere

Robin Shattock, din cadrul Imperial College, care a participat la cercetare, afirmă că următoarea etapă este de a testa vaccinul într-un studiu clinic şi până nu se va face asta „nu vom ştii dacă are cu adevărat rol de protecţie sau nu”. 

Teste de diagnostic şi tratament împotriva infecţiei cu chlamydia sunt disponibile, însă programele naţionale de tratament au înregistrat un efect destul de mic în lupta cu epidemia globală de chlamydia, menţionează autorii studiului. Potrivit acestora, un vaccin ar putea fi cea  mai eficientă cale de a lupta cu infecţia.

Una din şase femei infectate cu chlamydia dezvoltă boala inflamatorie pelvină, care duce la durere pelviană cronică, sarcină extrauterină şi chiar la infertilitate.

Reprezentarea infecţiei cu bacteria Chlamydia la femei /  Credit foto: 123RF

De asemenea, infecţia cu chlamydia creşte riscul de a contracta alte boli cu transmitere sexuală şi infecţii în timpul sarcinii, ceea ce poate duce la avort, moartea fătului la naştere sau naştere prematură.

Sarah Gilbert, profesor de vaccinologie la Universitatea Oxford şi care nu a fost implicată în studiu, a afirmat că sunt necesare cercetări suplimentare în privinţa acestui vaccin, care să arate în primul rând că este sigur pentru adulţii sănătoşi. Aceasta susţine că nu este clar când un vaccin împotriva chlamydia va fi disponibil pe piaţă, din moment ce costurile pentru fiecare etapă de cercetare sunt destul de mari. În timp ce este ştiinţific posibil ca un vaccin să fie disponibil în cinci ani, în mod obişnuit durează 10 – 20 de ani dezvoltarea unuia, a precizat Sarah Gilbert pentru CNN.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) preciza în iunie că mai mult de un milion de cazuri noi de boli cu transmitere sexuală erau înregistrate în fiecare zi. Cele patru mari infecţii cu transmitere sexuală sunt chlamydia, gonoreea, trichomoniaza şi sifilis.

Provocată de bacteria Chlamydia trachomatis, Chlamydia este o infecţie cu transmitere sexuală care afectează ambele sexe. Cele mai frecvente cazuri se înregistrează însă în rândul femeilor cu vârsta între 20 şi 25 de ani. Din păcate, în România sunt diagosticate cele mai multe cazuri din Europa, potrivit Asociaţiei Române Anti-Sida. 

Vă recomandăm să citiţi şi:

Cum poţi lua o boală cu transmitere sexuală fără să faci sex

Este dependenţa de sex o boală?

O superbacterie cu transmitere sexuală poate fi „mai rea ca SIDA”

Boala sexuală care provoacă cicatrici genitale

 
Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase