Home » Știință » Risc de 33% de a avea autism pentru copiii născuţi prin cezariană, potrivit unui studiu controversat. Care este riscul de ADHD

Risc de 33% de a avea autism pentru copiii născuţi prin cezariană, potrivit unui studiu controversat. Care este riscul de ADHD

Risc de 33% de a avea autism pentru copiii născuţi prin cezariană, potrivit unui studiu controversat. Care este riscul de ADHD
Publicat: 31.08.2019
Copiii care se nasc prin cezariană au un risc cu 33% mai mare de a avea tulburare de spectru autist şi de 17% de ADHD (tulburare de deficit de atenţie), potrivit unei cercetări care a combinat 61 de studii desfăşurate în 19 ţări.

Analiza statistică, care a fost publicată recent în JAMA Network Open, nu demonstrează că operaţia de cezariană cauzează direct asemenea probleme medicale. Alţi factori care i-au determinat pe doctori să aducă bebeluşi pe lume chirurgical ar putea sta la baza acestei relaţionări, potrivit Reuters.

Cercetătorii conduşi de către Tianyang Zhang, de la Karolinska Institutet din Suedia, au adunat studii care acopereau peste 20 de milioane de naşteri, începând cu anul 1999, pentru a crea un grup mare de date cu scopul de a evalua riscurile asociate cu naşterea prin cezariană, care nu pot fi evidente în studiile individuale mai mici.

Atunci când au evaluat tulburarea de spectru autist, cercetătorii au analizat 29 de studii populaţionale, dintre care 17 au arătat un risc crescut care a fost suficient de mare pentru a fi semnificativ din punct de vedere statistic.

Din această bază de date, autorii au concluzionat, statistic, că în rândul bebeluşilor aduşi pe lume pe cale naturală rata de autism era de 0,8%. În cazul celor născuţi prin cezariană, rata de autism era de 1% ceea ce, din punct de vedere statistic, indică un risc de 33%.

Pentru tulburarea de deficit de atenţie şi hiperactivitate, echipa lui Zhang a evaluat 14 studii populaţionale, dintre care doar 5 au prezentat un risc semnificativ cu cezariana.

Concluzia a fost că bebeluşii născuţi natural aveau o rată de ADHD de 2,4%, iar cei prin cezariană de 2,8%, ceea ce a indicat un risc de tulburare de deficit de atenţie şi hiperactivitate de 17% pentru copiii născuţi prin operaţie.

Nu demonstrează că operaţia de cezariană provoacă autism sau ADHD

Concluziile acestui studiu nu au fost bine primite de alţi membrii ai comunităţii ştiinţifice.

„Impactul (acestei cercetări n.r.) nu va fi mare, deoarece creşterea este destul de mică. Nu este foarte dramatic. Este semnificativ statistic, dar riscul nu este imens, din punct de vedere al populaţiei”, a afirmat dr. Pankhuree Vandana, psihiatru de copii din cadrul Nationwide Children’s Hospital din Columbus, Ohio (SUA), care nu a fost implicat în studiu.

Potrivit acestuia, studiul nu demonstrează că operaţia de cezariană provoacă autism sau ADHD. „Factorii de risc care conduc la o operaţie de cezariană pot fi, de asemenea, factori de risc care duc la autism sau ADHD”, a precizat psihiatrul pediatru.

La rândul său, Tianyang Zhang, doctorand la Karolinska Institutet, a subiliniat că „studiul nostru nu oferă dovezi irefutabile că operaţia de cezariană provoacă tulburări neuropsihiatrice”. 

Potrivit acestuia, naşterea prin cezariană este deseori recomandată de obstreticieni dacă mama are boli precum diabet sau hipertensiune. „Unele dintre aceste boli ar putea avea deja un efect asupra dezvoltării creierului unui copil atunci când acesta este încă în uter”, afirmă autorul principal al cercetării.

Riscurile cezarienei pentru copii

O combinaţie de factori ar putea contribui la risc, de aceea „ar fi greşit să demonizăm cezarienele. Aceste intervenţii trebuie să continue să fie folosite când sunt necesare din punct de vedere medical”, a adăugat Zhang.

Există deja dovezi că bebeluşii născuţi prin cezariană au riscuri crescute de obezitate, alergii, diabet în copilărie şi leucemie limfoblastică acută. Pe de altă parte, naşterea pe cale chirurgicală poate salva viaţa.

În multe ţări, există însă rate ridicate de cezariană, operaţia fiind făcută deşi mama sau fătul nu ar fi expuşi la riscuri ca urmare a unei naşteri pe cale naturală. La nivel mondial, potrivit OMS, rata de copii născuţi prin cezariană ar trebui să fie între 10 şi 15%. În 1990, era de 6%, însă în 2015 ajunsese la 21%. În România, în maternităţile din marile oraşe numărul naşterilor prin cezariană depăşeşte 60%.

Studiul a arătat că, indiferent dacă naşterile prin operaţie de cezariană s-au făcut la urgenţă sau programat, ratele de autism sau ADHD au fost aceleaşi.  

Echipa lui Zhang a găsit indicii ale unor rate uşor mai mari de dizabilitate intelectuală, tulburare obsesiv-compulsivă, tulburări tic şi tulburări de alimentaţie în rândul copiilor născuţi prin cezariană, dar acele relaţionări nu erau semnificative statistic, ceea ce înseamnă că ar putea fi datorate întâmplării.

Echipa nu a găsit nicio legătură între cezariană şi alte condiţii medicale, precum depresia.

Vă recomandăm şi:

Ce le lipseşte copiilor născuţi prin cezariană? Cercetătorii au aflat răspunsul

 

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase