Home » Știință » Cercetătorii de la NASA au putut stabili modul în care s-a format Muntele Sharp de pe Marte

Cercetătorii de la NASA au putut stabili modul în care s-a format Muntele Sharp de pe Marte

Publicat: 13.10.2019
Cercetătorii de la NASA au putut stabili modul în care s-a format Muntele Sharp de pe Marte
Roverul Curiosity, explorează din anul 2012, Craterul Gale în care se formează Muntele Sharp.

Roverul Curiosity se dovedeşte a fi un instrument extrem de important pentru oamenii de ştiinţă care vor să studieze trecutul geologic al planetei Marte şi posibilitatea ca aceasta să fi găzduit viaţă sau să poată facă asta în viitor. Recent, cercetătorii au putut stabili evoluţia craterului Gale în mijlocul căruia se află muntele Sharp. Ei au stabilit că aceasta a fost influenţată de către impactul unui meteorit şi de către variaţiile climei marţiene, notează Science Daily.

Craterul Gale s-a format în urma unui impactului unui meteorit care a avut loc în urmă cu 3,7 miliarde de ani, care a lăsat în urma sa o secţiune centrală care a devenit „fundaţia” Muntelui Sharp. În perioada respectivă, după cum explică oamenii de ştiinţă, Marte putea menţine la suprafaţa sa apă în stare lichidă sub forma râurilor şi a lacurilor. Acestea au adus timpului sedimente în interiorul craterului, care, de-a lungul milioanelor de ani, s-au transformat în rocă solidă, oferind o „înregistrare” a  modului în care clima planetei s-a modificat. „Înţelegerea când şi cum a început să evolueze climatul planetei este o parte a unui alt puzzle: Când şi cât a fost Marte capabil să susţină viaţa microbiană la suprafaţă?”, explică William Rapin de la Caltech.

În urmă cu trei milioane de ani, vânturile au început să modeleze depozitul de sedimente şi, datorită apei din subteran care începe să se evapore, relieful Muntelui suferă o ultimă modificare şi ajunge să capete forma pe care o explorează în prezent Curiosity.

Citeşte şi:

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase