Home » Știință » Mai multe potenţiale vaccinuri şi tratamente anti-COVID-19, aproape de testarea pe oameni

Mai multe potenţiale vaccinuri şi tratamente anti-COVID-19, aproape de testarea pe oameni

Mai multe potenţiale vaccinuri şi tratamente anti-COVID-19, aproape de testarea pe oameni
Publicat: 13.04.2020
Mai multe companii au anunţat planuri de iniţiere a testelor umane pentru vaccinuri ori tratamente anti-COVID-19, în cadrul eforturilor lansate de industria farmaceutică la trei luni după izbucnirea pandemiei, informează cotidianul The New York Times.

În contextul în care pandemia de coronavirus se răspândeşte într-un ritm fără precedent, afectând plămânii oamenilor de toate vârstele, etniile şi profilurile medicale, companiile din domeniul biotehnologiei intensifică eforturile pentru combaterea bolii, prin accelerarea planurilor de producere a unor vaccinuri şi iniţierea testelor clinice pentru potenţiale tratamente.

Compania biotehnologică Novavax, cu sediul în statul american Maryland, a anunţat miercuri lansarea testelor pe oameni în Australia, la jumătatea lunii mai, pentru un posibil vaccin.

Tot miercuri, compania Mesoblast, care lucrează cu celule stem, a anunţat iniţierea testelor pe 240 de pacienţi, cu sprijinul Institutelor Naţionale de Sănătate, pentru a verifica dacă celulele stem din măduvă pot ajuta pacienţii care au dezvoltat o reacţie imunitară potenţial letală faţă de coronavirus, potrivit Mediafax.

În mod normal, dezvoltarea de noi vaccinuri şi tratamente ar dura câţiva ani, dar industria farmaceutică s-a mobilizat pentru reducerea timpului, beneficiind de susţinerea organizaţiilor nonprofit, a agenţiilor guvernamentale şi a autorităţilor de reglementare.

Novavax a transmis că un potenţial vaccin a stimulat producerea unei reacţii imunitare puternice în testele efectuate în laborator şi pe animale, generând anticorpi care pot combate coronavirusul. Produsul final ar putea fi disponibil abia peste cel puţin un an, Novavax urmând să lanseze curând testele pe oameni.

Un vaccin fabricat de Moderna este deja în procedura de testare clinică din 15 martie. Altul, dezvoltat de Inovio Pharmaceuticals, este testat deja pe oameni. Grupul Johnson & Johnson va începe testele clinice în septembrie, după ce a primit fonduri de aproape 500 de milioane de dolari prin parteneriate intermediate de Departamentul american al Sănătăţii.

De asemenea, vaccinuri experimentale dezvoltate de cercetătorii Universităţii din Pittsburgh şi de Colegiul de Medicină Baylor din Houston aşteaptă aprobarea Administraţiei SUA pentru Alimentaţie şi Medicamente pentru lansarea testelor pe oameni.

Nu există niciun medicament special pentru coronavirus

Nu există niciun tratament aprobat pentru COVID-19, boala generată de coronavirus, dar medicii şi cercetătorii testează o serie de terapii în efortul disperat de a salva vieţi. Preşedintele SUA, Donald Trump, a promovat insistent două medicamente antimalarie, care până acum au demonstrat doar o eficienţă limitată contra coronavirusului.

Compania Mesoblast a adoptat o abordare mai apropiată de cea standard, testând terapia cu celule pe 240 de pacienţi, în peste 20 de centre medicale din SUA din cadrul Reţelei de Testare Chirurgicală Cardiotoracică. Rezultatele sunt aşteptate în câteva luni.

Dr. Silviu Itescu, directorul Mesoblast, a declarat că s-a luat decizia testării tratatmentului pe pacienţi bolnavi de COVID-19 deoarece produsul a demonstrat rezultate bune la copii care au dezvoltat o reacţie imunitară cu risc fatal similară numită Sindromul acut transplant contra gazdă, în care celulele imune ale corpului atacă celule sănătoase după un transplant de măduvă.

„Le-am pus unele lângă altele două câte două şi am spus: «Avem ceva care este sigur şi care ar putea genera rezultate»”, afirmă dr. Silviu Itescu, citat de NYT.

O altă companie care lucrează cu celule stem, Athersys, intenţionează să efectueze un studiu pe pacienţi infectaţi cu noul coronavirus care au sindrom avansat de insuficienţă respiratorie.

Un vaccin, cea mai bună soluţie împotriva coronavirusului

Nouă pacienţi internaţi în Spiatalul „Mount Sinai” din New York au primit tratamentul testat de Mesoblast în regim de urgenţă, iar medicii spun că reacţia iniţială este promiţătoare. Şase pacienţi au fost scoşi de la ventilaţie artificială, iar ceilalţi sunt în stare stabilă. Însă dr. Itescu afirmă că, indiferent dacă tratamentul este promiţător, nu este clar încă dacă va funcţiona sau dacă rezultatele iniţiale sunt aparente. Chiar dacă multe medicamente sunt testate în afara unui studiu formal, dr. Itescu afirmă: „Credem că acesta este drumul corect, un test controlat, aleatoriu este singura modalitate de a afla dacă funcţionează o anumită abordare”.

Pfizer a anunţat joi că va începe testarea unui medicament experimental şi a unui tratament reumatoid pentru artroză, Xeljanz, în cazul COVID-19.

Cu toate acestea, un vaccin ar fi cea mai bună modalitate de a opri răspândirea coronavirusului, deoarece stimulează apărarea naturală imunitară.

„Dacă am avea un vaccin, am putea ieşi din case încrezători că nu ne vom îmbolnăvi. În acest context, toată lumea este motivată şi depune eforturi pentru ca lucrurile să se mişte rapid”, afirmă dr. Gregory Glenn, preşedintele Secţiei de cercetare şi dezvoltare a companiei Novavax.

 

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase