Home » Știință » Fizicienii de la CERN au făcut un ventilator pe baterii pentru cazurile uşoare de COVID-19

Fizicienii de la CERN au făcut un ventilator pe baterii pentru cazurile uşoare de COVID-19

Fizicienii de la CERN au făcut un ventilator pe baterii pentru cazurile uşoare de COVID-19
Publicat: 10.04.2020
Fizicienii din laboratorul european CERN au dezvoltat prototipul unui ventilator de bază pentru cazurile uşoare de coronavirus şi pentru pacienţii aflaţi în recuperare, au anunţat reprezentanţii instituţiei. Acest ventilator ar putea funcţiona inclusiv cu baterii.

Situat în Elveţia, Laboratorul European pentru Fizica Particulelor este locul unde se desfăşoară cele mai ample cercetări efectuate de Organizaţia Europeană pentru Cercetare Nucleară (CERN), pe baza ideilor furnizate de reţeaua sa globală alcătuită din 18.000 de experţi.

Acum, conducerea laboratorului a anunţat că un model de ventilator care poate funcţiona pe baterii ar trebui să fie gata pentru testare în spitale în câteva săptămâni şi, în cele din urmă, ar face ca ventilatoarele mari deja existente în Terapie Intensivă să fie folosite doar pentru pacienţii COVID-19 critici.

„Vrem să ne folosim resursele şi competenţele pentru a contribui la lupta împotriva pandemiei COVID-19”, a declarat directorul general Fabiola Gianotti, potrivit Science Alert.

CERN găzduieşte Large Hadron Collider (LHC), cel mai puternic accelerator de particule din lume situat într-un laborator uriaş dintr-un tunel, la graniţa franco-elveţiană. 

Ventilatorul HEV, inspirat din sistemul de reglare a fluxurilor de gaze

Fizicienii şi inginerii din echipa LHC lucrează la un ventilator, pe care l-au denumit HEV, care ar putea fi folosit pentru pacienţii cu forme uşoare de coronavirus sau pentru cei în fază de recuperare, „permiţând eliberarea aparatelor (de ventilaţie mecanică n.r.) mai mari pentru cazurile din terapie intensivă”.

Pandemia de coronavirus a dus la un deficit global de ventilatoare extrem de necesare în spitale la ajutarea pacienţilor cu probleme respiratorii.

„Echipa şi-a dat seama că tipurile de sisteme folosite pentru a regla fluxurile de gaze pentru detectoarele de particule pot fi utilizate pentru a proiecta un nou ventilator”, au anunţat reprezentanţii CERN.

Acest tip de ventilator este unul ieftin şi poate funcţiona pe baterii, panouri solare sau generatoare de urgenţă, astfel că HEV ar putea fi utilizat în locuri cu resurse limitate sau surse de alimentare instabile.

CERN produce deja gel dezinfectant pentru forţele de poliţie locală şi, cu ajutorul imprimantelor 3D, creează măşti şi bariere de protecţie  pentru agenţiile locale de aplicare a legii.

Totodată, se fac studii pentru a vedea cum poate fi folosită vasta capacitate de calcul a comunităţii de fizică a particulelor în eforturile de a găsi un vaccin eficient împotriva coronavirusului.

Reprezentanţii CERN au mai anunţat că orice inovaţie pe care o obţin şi care poate ajuta la combaterea COVID-19 va fi sub licienţă deschisă, astfel încât echipamentele să poată fi produse „oriunde este nevoie” fără restricţii.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Un aparat care ajută pacienţii COVID-19 să respire, creat într-o săptămână prin ”inversare”. Poate fi folosit în afara secţiilor ATI

Unele spitale din Suedia nu mai folosesc clorochina la tratarea bolnavilor de coronavirus, din cauza efectelor secundare

Primul ventilator mecanic inventat în România a trecut de primul test de funcţionare

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase