Home » Știință » Pacienţii infectaţi cu coronavirus pot fi contagioşi cu 2 – 3 zile înainte de apariţia simptomelor

Pacienţii infectaţi cu coronavirus pot fi contagioşi cu 2 – 3 zile înainte de apariţia simptomelor

Pacienţii infectaţi cu coronavirus pot fi contagioşi cu 2 – 3 zile înainte de apariţia simptomelor
Publicat: 17.04.2020
Pacienţii COVID-19 pot fi contagioşi cu două până la trei zile înainte de apariţia simptomelor de coronavirus, potrivit unui studiu realizat în China.

Autorii cercetării publicate miercuri în revista Nature Medicine avertizează că rezultatele pot avea implicaţii majore asupra măsurilor luate pentru a controla răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2.

„Pacienţii cu boala respiratorie COVID-19 pot începe să elimine sau să excrete coronavirusul SARS-CoV-2 infecţios cu 2 – 3 zile înainte de apariţia primelor simptome”, explică cercetătorii, potrivit Fox News.

Cercetătorii din China afirmă că anumiţi factori pot influenţa eficacitatea măsurilor de control concepute pentru a preveni răspândirea SARS-CoV-2.

„Acestea includ perioada dintre cazurile succesive dintr-un lanţ de transmisie (interval de serie) şi perioada dintre expunerea la o infecţie şi apariţia simptomelor (perioada de incubaţie). Dacă intervalul de serie este mai scurt decât perioada de incubaţie, acest lucru ar indica faptul că transmiterea a putut avea loc înainte de apariţia simptomelor”, afirmă ei.

Condusă de Eric Lau de la Universitatea din Hong Kong, cercetarea a implicat 94 de pacienţi cu COVID-19 internaţi la Spitalul Popular din Guangzhou, China.

Acestora li s-au recoltat probe din gât, din ziua în care au apărut simptomele şi până în ziua 32. În total au fost analizate 414 mostre, iar autorii cercetării au descoperit că pacienţii au avut cea mai mare încarcătură virală la începutul simptomelor de coronavirus.

Cercetătorii au trasat, de asemenea, profilurile infecţioase ale COVID-19 dintr-un alt eşantion de 77 de „perechi de transmisie”. În perechile de transmisie este foarte probabil ca un pacient să-l fi infectat pe celălalt.

„De aici am dedus că perioada infecţioasă a început cu 2,3 ​​zile înainte de apariţia simptomelor şi a atins un maxim cu 0,7 zile înainte de apariţia lor”, au afirmat cercetătorii. Ei au estimat că 44% dintre cazurile secundare de COVID-19 au fost infectate în perioada presimptomatică şi că în următoarele şapte zile contagiunea ar fi scăzut rapid.

Autorii studiului subliniază, însă, că cercetarea a depins de memoria pacienţilor cu privire la momentul apariţiei simptomelor. De aceea, ei avertizează că rezultatele ar putea fi viciate deoarece poate exista o întârziere în recunoaşterea primelor simptome de COVID-19.

Anterior, un raport al Centrelor pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din SUA a avertizat că pacienţii cu coronavirus presimptomatic pot răspândi boala cu o zi până la trei zile înainte de a prezenta semne.

Vă recomandăm să citiţi şi:

De ce mor de coronavirus şi tineri sănătoşi?

 

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase