Home » Știință » Descoperire uriașă în lupta cu HIV: injecția care se administrează la fiecare două luni

Descoperire uriașă în lupta cu HIV: injecția care se administrează la fiecare două luni

O injecție se dovedește eficientă în prevenirea HIV / Credit foto: Shutterstock
Publicat: 21.05.2020

Injectarea oamenilor cu un medicament experimental, la fiecare 2 luni, asigură o protecție mult mai bună împotriva virusului HIV comparativ cu pastilele zilnice folosite până acum în lupta împotriva SIDA.

Potrivit primelor rezultate făcute publice de Institutele Naționale de Sănătate din SUA (NIH), medicamentul injectabil Cabotegravir s-a dovedit a fi mai eficient în lupta cu virusul care provoacă SIDA comparativ cu pastilele PrEP, care se administrează zilnic și au fost considerate revoluționare în prevenția infectării cu HIV, potrivit AFP.

Testarea Cabotegravir pe oameni a început în urmă cu trei ani în șapte țări, printre care Statele Unite, Brazilia, Thailanda şi Africa de Sud.

Cine este expus infectării cu HIV

La studiile clinice au participat bărbaţi care au întreţinut raporturi sexuale cu alţi bărbaţi, precum și femei transgender, marea majoritate având vârste sub 30 de ani.

Aceste două grupuri sunt cele mai expuse infecției cu Virusul Imunodeficienței Umane (HIV), care provoacă SIDA. În continuare se află în derulare un alt studiu realizat pe femei.

Până în prezent, singurul medicament aprobat împotriva HIV era un cocktail de substanțe numit PrEP, comercializat sub mai multe denumiri.

Datele Centrelor pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din SUA (CDC) arată că persoanele care nu au HIV, dar se află în categoria de risc ca urmare a contactelor sexuale neprotejate, și care iau acest medicament zilnic pot să prevină infectarea în proporție de 99%.

Administrarea zilnică a acestei pastile poate fi o corvoadă, astfel că specialiștii s-au concentrat spre găsirea unei metode de prevenție a HIV mai ușoare.

Rezultatele studiului clinic care a inclus peste 4.500 de oameni au fost date publicității săptămâna aceasta. Jumătate dintre participanți au fost injectați cu Cabotegravir și au luat pastile placebo de PrEP, în timp ce cealaltă jumătate a primit o injecție placebo și comprimate reale PrEP.

Injecția Cabotegravir, cu 69% mai eficientă în prevenția HIV

În acest interval de studiu de trei ani, 50 dintre participanţi au fost totuşi infectați cu HIV, însă numai 12 din grupul cu Cabotegravir, în timp ce restul de 38 au provenit din grupul PrEP.

Acest lucru arată că injecția efectuată la două luni a fost mai eficientă decât pastilele zilnice într-o proporție de 69%. Pastilele de pervenție sunt extrem de folosite. În SUA, cel puţin 200.000 de persoane din categoriile de risc le iau zilnic.

După obținerea rezultatelor încurajatoare, cercetătorii au încheiat prematur testarea de tip „dublu-orb”, astfel ca toți voluntarii să primească injecția Cabotegravir care s-a dovedit mult mai eficientă.

Vă recomandăm să citiți și:

– Marea Britanie testează medicamente pentru HIV şi cu steroizi, pentru coronavirus

– Un vaccin experimental împotriva HIV oferă rezultate promiţătoare

– Cercetătorii au reuşit să identifice factorul genetic care ar putea duce la distrugerea virusului HIV

– Premieră mondială! Virusul HIV, folosit cu succes în tratarea unei maladii letale la copii

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase