Home » Știință » A doua eclipsă de Lună prin penumbră din 2020 are loc în 5 iunie. La ce oră o poți vedea

A doua eclipsă de Lună prin penumbră din 2020 are loc în 5 iunie. La ce oră o poți vedea

A doua eclipsă de Lună prin penumbră din 2020 are loc în 5 iunie. La ce oră o poți vedea
Eclipsa de Lună prin Penumbră / Credit foto: Shutterstock
Publicat: 05.06.2020

A doua eclipsă de Lună prin penumbră a anului 2020 are loc astăzi, 5 iunie, evenimentul astronomic putând fi văzut inclusiv din România.

Eclipsa de Lună prin penumbră din 5 iunie este a doua de anul acesta și este vizibilă în cea mai mare parte a Europei (inclusiv în România), Africa, Asia, Orientul Apropiat, cea mai mare parte din Australia şi Oceanul Indian.

Evenimentul astronomic de astăzi este al doilea dintre cele patru eclipse de Lună care au loc în 2020.

O eclipsă de Lună are loc atunci când Luna, Soarele şi Pământul se aliniază, astfel încât satelitul natural al Terrei intră în umbra planetei noastre.

Eclipsa de Lună prin penumbră are loc atunci când satelitul natural al Terrei trece prin penumbra Pământului. Din cauza faptului că nu trece deloc în umbra Terrei, Luna nu se întunecă, astfel că suprafaţa ei are o nuanţă gălbuie.

La ce oră are loc doua eclipsă de Lună prin penumbră din 2020?

Durata eclipsei de Lună prin penumbră din 5 iunie 2020 va fi de trei ore și 18 minute. În România, eclipsa va începe la ora 20:46, moment în care Luna intră în penumbră. Schimbări vizibile ale discului acesteia vor putea fi văzute abia în apropiere de maximul eclipsei.

„Pentru că penumbra nu este foarte întunecată, vom vedea doar o reducere în strălucire a jumătății discului Lunii care intră în penumbră și poate o modificare de culoare, din cea obișnuită în gălbui”, au precizat specialiştii de la Observatorul Astronomic Amiral „Vasile Urseanu”.

Eclipsa de Lună prin penumbră va avea maximul la ora 22:25, când aproape jumătate din discul Lunii va intra în penumbra Pământului.

Eclipsa de Lună prin penumbră va fi vizibilă din România / Credit foto: NASA

Dacă cerul este senin, fenomenul poate fi observat din întreaga țară, cu precizarea că Luna va putea fi văzută foarte aproape de orizont, înspre partea de răsărit. „Eclipsa va începe la doar câteva minute după ce va răsări Luna, pentru București, iar maximul va avea loc când Luna se va afla înspre sud-est, la o înălțime de 12 grade față de orizont”, mai spun astronomii români.

Eclipsa de Lună prin penumbră se va încheia la ora 00:04.

Fazele eclipsei de Lună prin penumbră din 5 iunie 2020, pe ore

  • 20:46 – începutul eclipsei, intrarea în penumbră (Luna răsare în București la 20:42)
    22:25 – momentul maxim al eclipsei
    00:04 – sfârşitul eclipsei reprezentat de ieşirea completă a Lunii din penumbră

Urmărirea eclipsei de Lună prin penumbră nu necesită telescop, poate fi văzută de oriunde, singura condiție este ca cerul să fie senin.

Anul acesta vor mai avea loc alte două astfel de fenomene, în 5 iulie și 30 noiembrie, dar care nu vor fi vizibile din România.

Vă recomandăm să citiți și:

ESA testează un material neobișnuit pentru habitatele de pe Lună

SUA încearcă să schimbe ”regulile jocului” în ceea ce privește mineritul pe Lună

În anul 1100, Luna a ”dispărut” de pe cer. Oamenii de ştiinţă au aflat în sfârşit de ce

NASA ia în considere convertirea unui crater de pe Lună într-un imens radiotelescop

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase