Home » Știință » Cum schimbă existenţa apei pe Lună originea satelitului nostru natural? ”Este o întrebare extrem de importantă şi dificilă”

Cum schimbă existenţa apei pe Lună originea satelitului nostru natural? ”Este o întrebare extrem de importantă şi dificilă”

Cum schimbă existenţa apei pe Lună originea satelitului nostru natural? ”Este o întrebare extrem de importantă şi dificilă”
Publicat: 04.03.2018
Luna s-a format acum 4,4 - 4,5 miliarde de ani, când un obiect a intrat în coliziune cu proto-Pământul în formare. Impactul a creat un disc de material fierbinte şi parţial vaporizat. De mai mulţi ani, savanţii credeau că evenimentul a dus la disocierea hidrogenului din moleculele de apă, alături de alte elemente volatile care au scăpat din disc şi au fost pierdute în spaţiu. Totuşi, conform unui nou studiu, Luna este mai umedă decât trebuia să fie conform acestui model descris mai sus.

Această descoperire ridică o problemă cu privire la teoria originii Lunii, scrie Phys.org.

„Este în continuare o zonă de studiu, dar sunt mulţi experţi care încearcă să-şi dea seama cum apa a ajuns pe Lună. Este o întrebare extrem de importantă şi dificilă având în vedere cunoaşterea limitată a istoriei şi distribuţiei apei selenare”, a precizat Miki Nakajima de la Carnegie, care împreună cu Dave Stevenson de la Caltech şi-au propus să determine dacă teoriile cu privire la formarea Lunii au nevoie de ajustări datorate noii cantităţi de apă descoperită pe satelitul nostru natural.

Lucrarea lor a fost publicată în revista Earth and Planetary Science Letters.

Aceştia au creat modele detaliate pentru a determina dacă teoriile existente cu privire la coliziunea care a dus la formarea Lunii pot explica de ce satelitul are apă dar nu şi alte elemente volatile precum potasiul sau sodiul.

S-a constatat că la temperaturi mai mari, discul era dominat de vapor de siliciu, care provenea din evaporarea mantalei atât a proto-Pământului, cât şi a obiectului cu care acesta a intrat în coliziune şi cu o cantitate mică de hidrogen care s-a desprins de moleculele de apă.

La temperaturi mai scăzute, discul lor era dominat de apă, din care hidrogenul nu s-a desprins, făcând ca mecanismul de evadare să fie ineficient.

„Vestea bună este că modelele noastre arată că observaţiile unei Luni umede nu sunt incompatibile cu teoria impactului”, a precizat Nakajima.

Totuşi, acest lucru înseamnă şi că savanţii trebuie să vină cu o altă explicaţie cu privire la lipsa potasiului, sodiului şi a altor elemente volatile. Există şi alte posibilităţi, precum ideea conform căreia elementele volatile din disc au căzut pe Pământ şi nu au făcut parte din disc încă de la început; dar este de asemenea posibil să fi făcut parte din Lună atunci când s-a solidificat într-un singur corp şi să fi fost pierdute ulterior.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Luna are suficienta gheata pentru a sustine viata

Un nou studiu scoate la iveală un lucru promiţător pentru o viitoare colonie spaţială: pe Lună se află chiar mai multă apă decât se credea anterior

Noi indicii referitoare la originea apei care ar putea exista în interiorul Lunii

O nouă analiză a unei roci de pe Lună scoate la iveală un lucru surpinzător: satelitul nostru nu are apă

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase