Home » Știință » Fugaku, supercomputerul japonez devenit cel mai puternic din lume. A detronat IBM

Fugaku, supercomputerul japonez devenit cel mai puternic din lume. A detronat IBM

Supercomputerul Fugaku / Credit foto: Profimedia
Publicat: 23.06.2020

Un supercomputer japonez, construit cu tehnologie Arm Ltd, furnizor de procesoare pentru majoritatea smartphone-urilor, a ocupat primul loc în topul celor mai puternice sisteme din lume, depășind sistemele care folosesc procesoare International Business Machines Corp.

GALERIE FOTO

Supercomputerul Fugaku, un sistem dezvoltat în comun de institutul japonez de cercetare RIKEN și compania Fujitsu Ltd din Kobe, Japonia, a ocupat primul loc în TOP500, o listă a celor mai puternice computere din lume, publicată de două ori pe an, potrivit Reuters.

Tehnologia procesorului provine de la Arm, care are sediul central în Regatul Unit, dar este deținută de Softbank Group Corp din Japonia.

Sistemul detronat de Fugaku, care fusese clasat pe primul loc în noiembrie 2019, este cel de la Oak Ridge National Laboratory din Statele Unite, bazat pe procesoare IBM. De altfel, procesoarele IBM și Intel Corp au dominat top 10, cu excepția unui sistem de la Centrul Național de Supercomputare din Wuxi, China, cu procesoare create în această țară.

La ce sunt folosite supercomputerele

Guvernele folosesc supercomputere pentru a simula explozii nucleare. Totodată, sunt utilizate pentru modelarea sistemelor climatice și pentru cercetări în biotehnologie. Supercomputerul Fugaku va fi utilizat în astfel de cercetări ca parte a programului tehnologic  japonez „Societatea 5.0”.

„Sper foarte mult că Fugaku se va dovedi a fi extrem de eficient în aplicațiile din lumea reală și va ajuta la realizarea Societății 5.0”, a declarat Naoki Shinjo, directorul executiv al companiei Fujitsu.

În noiembrie, sistemul bazat pe tehnologie Arm a ocupat cel mai înalt loc în TOP500 cele mai eficiente supercomputere din punct de vedere energetic. Arm a mai anunțat că sistemul a ocupat, totodată, primul loc într-o listă concepută să semene îndeaproape cu sarcinile de calcul reale.

Vă recomandăm să citiți și:

Inginerul rus care a folosit supercomputerul unui centru de cercetare nucleară pentru a mina Bitcoin a fost amendat

Substanţele chimice care ar putea opri răspândirea COVID-19, detectate de cel mai rapid supercomputer din lume

Cel mai nou supercomputer se va întinde pe mai multe continente

El Captain, supercomputerul care va controla arsenalul nuclear al armatei SUA. Este mai puternic decât 100 de supercomputere de top

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase