Home » Știință » Un nou ocean este în proces de formare sub Africa. Ce spun oamenii de știință

Un nou ocean este în proces de formare sub Africa. Ce spun oamenii de știință

Un nou ocean este în proces de formare sub Africa. Ce spun oamenii de știință
Sursa foto: Unsplash
Publicat: 23.07.2020

Plăcile tectonice care formează Africa se vor despărți atât de mult încât continentul va fi rupt în două bucăți. Vor trece între 5 milioane și 10 milioane de ani până ca acest lucru să aibă loc.  

În regiunea Afar din nord-estul Etiopiei, placa tectonică Arabă, Nubian și Somaleză se îndepărtează încet una față de cealaltă, creând treptat o falie vastă și formând ușor un nou ocean.

„Putem vedea cum crusta oceanică începe să se formeze, pentru că este în mod semnificativ diferită față de crusta continentală prin compoziția și densitatea sa”, a declarat Christopher Moore, de la Universitatea din Leeds.

O oportunitate fără precedent pentru oamenii de știință

Oamenii de știință au suspectat de multă vreme că plăcile tectonice se îndepărtează, însă noi îmbunătățiri privind tehnologia GPS i-au ajutat să afle ce anume se întâmplă sub suprafața Pământului, potrivit Futurism.

Noul ocean va oferi geologilor o oportunitate fără precedent de a afla cum are loc o astfel de ruptură tectonică. În timp ce plăcile tectonice ale Terrei se află în mișcare constantă, oamenii de știință încă nu știu ce anume le îndepărtează unele de față de altele.

Cum ar putea fi explicată o astfel de ruptură tectonică

Teoria cea mai populară este că rocile masive și fierbinți „clocotesc” în mantaua Pământului chiar în locul unde cele trei plăci tectonice se întâlnesc, însă astfel de idei sunt extrem de dificil de demonstrat.

„Cu ajutorul măsurătorilor prin GPS, putem măsura rata cu care se deplasează plăcile tectonice până la câțiva milimetri pe an. Pe măsură ce avem și mai multe măsurători, putem înțelege mai bine ce se întâmplă”, a declarat Ken Macdonald, geofizician de la Universitatea din California.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Tone de motorină se îndreaptă spre ocean. Sateliții europeni au surprins amploarea dezastrului ecologic din Cercul Polar Arctic

Continentul aflat sub Noua Zeelandă a fost cartografiat pentru prima dată. Acum poți explora Zealandia

Continentul ascuns de sub Europa. ”Mulţi turişti îşi petrec vacanţele aici, fără să realizeze”

O bucată dintr-un continent dispărut, descoperită în Canada

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase