Home » Natură » Continentul ascuns de sub Europa. ”Mulţi turişti îşi petrec vacanţele aici, fără să realizeze”

Continentul ascuns de sub Europa. ”Mulţi turişti îşi petrec vacanţele aici, fără să realizeze”

Continentul ascuns de sub Europa. ”Mulţi turişti îşi petrec vacanţele aici, fără să realizeze”
Publicat: 28.09.2019
Un continent ascuns a fost descoperit în mantaua Pământului, însă nu este vorba de legendara Atlantida.

Intitulat Marea Adria, continentul era de mărimea Groenlandei şi s-a format acum 240 de milioane de ani, în perioada Trasicului Mijlociu.

Marea Adria s-a desprins din Africa de Nord şi a fost îngropat sub Europa de Sud acum circa 140 de milioane de ani. „Uitaţi de Atlantida. Fără să realizeze, un număr mare de turişti îşi petrec vacanţele în fiecare an pe continentul pierdut al Marii Adria”, a afirmat Douwe van Hinsbergen, autorul principal al studiului şi profesor în tectonica plăcilor şi paleogeografie la Universitatea  Utrecht. 

Alături de o echipă internaţională, acesta a descoperit vechiul continent după ce a reconstruit evoluţia geologiei complexe a Mediteranei, din Spania până în Iran, care viza lanţuri muntoase şi mări scufundate. Cercetarea a fost publicată luna aceasta în revista Gondwana Research

Folosind un software de reconstrucţie a plăcilor tectonice, cercetătorii au decojit literalmente straturile din spate pentru a se întoarce în timp, când continentele au apărut mult diferit faţă de harta pe care o cunoaştem astăzi.

„Din această hartă se poate vedea Marea Adria, dar şi alte blocuri continentale mai mici care sunt acum părţi din România, Nordul Turciei şi Armenia. Rămăşiţele deforamte ale câtorva kilometri din continentul pierdut pot fi acum văzute în lanţurile muntoase. Restul pieselor platoului continental, care au circa 100 de km grosime, se află sub mantaua Europei de Sud, putând fi detectate în valurile seismice la o adâncime de 1.500 de kilometri”, a afirmat Douwe van Hinsbergen, citat de CNN

Singura parte care a rămas din acest continent

Cercetarea evoluţiei lanţurilor muntoase poate scoate la iveală evoluţia continentelor. „Vârfurile muntoase pe care le-am analizat proveneau dintr-un singur continent care s-a separat de Africa de Nord acum mai mult de 200 de milioane de ani. Singura parte care a rămas din acest continent este o fâşie care se întinde de la Torino, prin Marea Adriatică, către călcâiul cizmei care formează astăzi Italia”, a precizat profesorul. Această zonă a fost denumită Adria de către geologi, fiind parte a vechiului continent nedescoperit intitulat Marea Adria.

În regiunea Mării Mediterane, geologii au cunoştinţe diferite în ceea ce privesc plăcile tectonice. Tectonica plăcilor este teoria din spatele  modului în care s-au format oceanele şi continentele. Pentru alte părţi ale Pământului, teoria sugerează că plăcile nu se deformează atunci când se mişcă unele în altele în zone cu falii mari. Turcia şi Mediterana sunt, însă, diferte. Potrivit lui Douwe van Hinsbergen, este o „dezordine geologică, totul este curbat, rupt şi stivuit”. Spre comparaţie, zona Himalaya este un sistem destul de simplu. „Acolo puteţi urmări câteva falii mari pe o distanţă de peste 2000 de kilometri”, a declarat specialistul în tectonica plăcilor.

În cazul Marii Adria, cea mai mare parte a ei s-a aflat sub apă, fiind acoperită de mări superficiale, recifuri de corali şi sedimente. Sedimentele au format roci care au fost răzuite când Marea Adria a ajuns sub mantaua Europei de Sud. Aceste roci dezgropate au devenit apoi lanţuri muntoase în aceste zone: Alpi, Apenini, Blacani, Grecia şi Turcia. 

Reconstrucţia evoluţiei lanţurilor muntoase din Mediterana a necesitat colaborare internaţională, doarece acoperă mai mult de 30 de ţări, fiecare cu propriul sistem geologic, hărţi şi idei pre-existente despre cum lucrurile s-au format. 

Nu este prima dată când geologii au descoperit un continent. În ianuarie 2017, cercetătorii au anunţat descoperirea unui continent pierdut, rămas din supercontinentul Gondwana, care a început să se despartă acum circa 200 de milioane de ani. 

Vă recomandăm să citiţi şi:

Marea Mediterană a început să fie distrusă. Cine este de vină

Supercontinentele viitorului: cum va arăta Pământul peste 200 de ani

 
Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase