Cercetătorii propun folosirea dronelor pentru a reduce populațiile de țânțari

26 07. 2020, 17:30
În cazul unor maladii, țânțarii se dovedesc „vehiculul” perfect de transmitere.

În cazul unor maladii, țânțarii se dovedesc „vehiculul” perfect de transmitere.

Insectele care se hrănesc cu sânge uman stau la baza a 17% dintre cazuri de maladii infecțioase și de aproximativ un milion de victime anual, conform unui raport al Organizației Mondiale a Sănătății. Din această cauză, pentru a reduce răspândirea unor maladii periculoase identificarea unor modalități de ținere sub control a populațiilor de insecte este binevenită, notează Tech Xplore.

Una dintre metodele folosite în prezent pentru reducerea populațiilor de țânțari implică folosirea unor masculi și femele sterili. Incapacitatea acestora de a produce progenituri poate fi astfel folosită pentru a reduce riscurile la minim. Din nefericire, pentru a eficiență maximă este nevoie de eliberarea, în mod continuu, a acestor insecte modificate.

O mână de ajutor din partea tehnologiei

O echipă de cercetători din mai multe domenii au decis să construiască un sistem de livrare a exemplarelor sterile în medii greu accesibile oamenilor.

„Raportăm construirea un sistem complet automat și funcțional de eliberare a țânțarilor cu ajutorul dronelor”, a declarat Jeremy Bouyer, unul dintre autorii acestui studiu. „Sistemul, testat în Brazilia, a permis o dispersare uniformă a țânțarilor Aedes aegypti masculi sterili, menținând situația, conducând la un raport steril-sălbatic constant în rândurile masculilor”.

„Aceste drone sunt complet automatizate, iar rațele de eliberare pot fi controlate în funcție de locația și viteza dispozitivului. Descoperirile noastre reprezintă o descoperire majoră în aplicarea tehnologiilor împotriva țânțarilor. Suportă versiuni eficiente din punct de vedere al costurilor, de asemenea, în zone dens populate de oameni”, concluzionează cercetătorii.

Studiul  a fost publicat în Science Robotics.

Citește și:

Ţânţarii modificaţi genetic ar putea să oprească răspândirea a patru tulpini asociate febrei denga

Care sunt cele mai „delicioase” persoane pentru ţânţari, potrivit cercetătorilor ruşi

Cum poţi trata înţepăturile de ţânţari

Descoperire revoluţionară! Această ciupercă poate extermina 99% din ţânţarii purtători de malarie