Home » Știință » Inspirați de „Star Wars”, cercetători din Singapore au creat pielea artificială capabilă să simtă

Inspirați de „Star Wars”, cercetători din Singapore au creat pielea artificială capabilă să simtă

Credit foto: NUS
Publicat: 04.08.2020

Cercetători din Singapore au dezvoltat „pielea electronică” capabilă să recreeze simțul tactil, o inovație care le-ar putea permite persoanelor cu membre protetice să detecteze obiecte, să le simtă textura sau chiar temperatura. Totodată, ar putea să simtă și durere.

Denumit ACES (Asynchronous Coded Electronic Skin), dispozitivul este alcătuit din 100 de senzori mici și măsoară aproximativ 1 cm pătrat.

GALERIE FOTO

Cercetătorii de la Universitatea Națională din Singapore (NUS) afirmă că ACES poate procesa informația mai repede decât sistemul nervos uman, este capabil să detecteze între 20 și 30 de texturi diferite și poate citi scrisori Braille cu o precizie de peste 90%.

„Pielea oamenilor trebuie să alunece pentru a simți textura, dar în acest caz pielea, cu o singură atingere, este capabilă să detecteze diferite texturi”, a afirmat liderul echipei de cercetare, Benjamin Tee, adăugând că algoritmii AI permit dispozitivului să învețe rapid, relatează Reuters.

O demonstrație a arătat că dispozitivul a putut detecta că o bilă contra stresului era moale, în timp ce o alta solidă, din plastic, era dură.

„Când îți pierzi simțul atingerii, în esență ești amorțit, iar utilizatorii de proteze se confruntă cu această problemă. Prin urmare, recreând o versiune artificială a pielii, pentru dispozitivele lor protetice, ei pot ține mâna și simți căldura și că e moale”, a spus Tee.

Conceptul este inspirat din Star Wars

Potrivit acestuia, conceptul a fost inspirat dintr-o scenă din seria „Star Wars” („Războiul Stelelor”) în care personajul Luke Skywalker și-a pierdut mâna dreaptă și i-a fost înlocuită cu una robotică, aparent capabilă să experimenteze din nou senzațiile tactile.

Tehnologia este încă în stadiu experimental, dar a existat un „interes extraordinar”, în special din partea comunității medicale, a adăugat Tee.

Echipa a dezvoltat patente similare, inclusiv o piele transparentă care se poate repara singură atunci când este ruptă și un material care emite lumină pentru dispozitive electronice portabile.

Vă recomandăm să citiți și:

De ce ni se face ”pielea de găină”?

Misterul „broaștelor de sticlă” ar fi fost, în sfârșit, deslușit. Cum au ajuns să aibă pielea „transparentă”

Acarienii, creaturile înfricoşătoare care trăiesc pe pielea feţei oamenilor

”Pielea de găină” poate spori creşterea părului şi poate salva bărbaţii de la chelire

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase