Home » Știință » Planeta pitică Ceres, din centura de asteroizi, este o lume oceanică. „Știm că aceste minerale sunt esențiale pentru apariția vieții”

Planeta pitică Ceres, din centura de asteroizi, este o lume oceanică. „Știm că aceste minerale sunt esențiale pentru apariția vieții”

Planeta pitică Ceres, din centura de asteroizi, este o lume oceanică. „Știm că aceste minerale sunt esențiale pentru apariția vieții”
Planeta pitică Ceres este cel mai mare obiect din centura de asteroizi / Credit foto: NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA
Publicat: 16.08.2020

Ceres, cel mai mare obiect din centura de asteroizi dintre Marte și Jupiter, este o „lume oceanică” cu un mare rezervor de apă sărată sub suprafața sa, au anunțat oamenii de știință ale căror descoperiri creează speranțe că planeta pitică ar putea fi un posibil avanpost pentru viață.

GALERIE FOTO cu „lumea oceanică” de pe Ceres

O echipă de cercetători a găsit dovezi ale unui „rezervor extins” de apă sărată sub suprafața craterului Occator, vechi de 20 de milioane de ani, aflat pe Ceres. Descoperirea a fost făcută pornind de la o serie de imagini HD înregistrate de nava spațială Dawn a NASA.

Ceres este singura planetă pitică din interiorul Sistemului Solar. Măsoară numai 950 de kilometri și orbitează Soarele în 1.682 de zile terestre (4,6 ani). Are o atmosferă foarte subțire de vapori de apă de la vulcanii de gheață.

Rezervorul recent descoperit este aproape de dimensiunea Marelui Lac Sărat din Utah (SUA) și se crede că este plin cu apă extrem de sărată, ceea ce a împiedicat înghețarea ei.

Sonda spațială Dawn a NASA, lansată în 2007, a înregistrat imaginile de la o distanță de numai 35 de km, în 2018, în timpul celei de-a doua apropieri de Ceres. Nava Dawn a studiat o serie de obiecte din centura de asteroizi, printre care Vesta şi Ceres (două dintre cele mai mari corpuri de acolo), dar în prezent nu mai funcționează după ce a rămas fără combustibil.

Pe Ceres a fost detectat un material regăsit până acum doar pe Terra

Echipa care a monitorizat sonda a analizat în infraroșu imaginile de pe Ceres și a găsit dovezi de hidrotalcit, un material care se regăsește în mod frecvent în gheața marină de pe Pământ, dar care nu a mai fost observat, până acum, pe nicio altă planetă.

Oamenii de știință cred că acest rezervor s-a format în craterul Occator după ce o altă rocă spațială a căzut acolo în urmă cu aproximativ 20 de milioane de ani. Oamenii de știință sunt de părere că, după acest impact, suprafața craterului a înghețat, formând dedesubt un mare rezervor de apă topită.

„Materialul găsit pe Ceres este extrem de important din punct de vedere al astrobiologiei”, a declarat pentru AFP Maria Cristina De Sanctis, cercetătoare la Istituto Nazionale di Astrofisica din Roma, Italia și coautor al unuia dintre studiile despre Ceres publicate recent în Nature.

„Știm că aceste minerale sunt esențiale pentru apariția vieții”, a adăugat cercetătoarea care este și membră a echipei Dawn.

Cercetările anterioare au arătat că Ceres avea un ocean planetar, iar Maria Cristina De Sanctis a afirmat că ultimele descoperiri au indicat faptul că o parte a acestui ocean ar fi putut supraviețui și sub suprafață.

Un studiu amplu despre rezervorul cu apă sărată de pe Ceres a fost publicat în  în Nature Astronomy.

Vă recomandăm să citiți și:

Explozia Soarelui va transforma centura de asteroizi a sistemului nostru solar în praf

Planurile ambițioase ale Chinei pentru Palatul Ceresc, stația sa spațială

Şapte lucruri fascinante şi sclipitoare despre Soare care îl fac pe departe cel mai interesant corp ceresc din apropierea noastră

Descoperire uimitoare cu privire la materia organică de pe Ceres: originea acesteia este nativă

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase