Home » Stiinta » Diabetul ar putea fi detectat cu ajutorul unui smartphone

Diabetul ar putea fi detectat cu ajutorul unui smartphone

Autor: Adrian Popovici 08.20.2020
Diabetul ar putea fi detectat cu ajutorul unui smartphone
Cercetătorii au creat un „biomarker digital” care ar putea folosi camerele telefoanelor pentru a detecta diabetul de tip 2.

Cercetătorii au creat un „biomarker digital” care ar putea folosi camerele telefoanelor pentru a detecta diabetul de tip 2.

Oamenii de știință estimează faptul că la nivel mondial aproximativ 450 de milioane de persoane suferă de diabetul de tip 2. Această maladie se dovedește a fi periculoasă în sine, dar și prin creșterea riscului pentru alte maladii asociat acesteia. Astfel, o persoană care este diagnosticată cu acest tip de diabet pot prezenta viitoare probleme medicale care să afecteze toate organele.

Oamenii de știință de la Universitatea California San Francisco (UCSF) au anunțat faptul că au creat un „biomarker digita” care ar putea folosi camerele telefoanelor inteligente pentru a diabetul de tip 2. O astfel de soluție ar putea să rezolve problema diagnosticării acestei maladii, specialiștii estimând faptul că aproximativ jumătate dintre persoanele care suferă de acest tip de diabet nu știu acest lucru, notează Medicalxpress.

O metodă de diagnosticare la îndemână

„Posibilitatea de a detecta o afecțiune precum diabetul care are atât de multe consecințe grave asupra sănătății folosind un test nedureros, cu ajutorul unui smartphone, oferă atât de multe posibilități”, explică Geoffrey H. Tison, coautor al studiului. „Am plecat de la ideea obținerii unui instrument de acest fel să ajute la identificarea persoanelor cu risc crescut de a avea diabet, contribuind în cele din urmă la scăderea prevalenței diabetului nediagnosticat”, mai adaugă acesta.

Instrumentele de screening care pot fi implementate cu ușurință, folosind tehnologia deja prezentă în smartphone-urile noastre, ar putea crește rapid capacitatea de a detecta diabetul, au spus cercetătorii, inclusiv pentru populațiile care nu au acces la îngrijirile medicale tradiționale.

În dezvoltarea biomarkerului, cercetătorii au plecat de la ideea că o cameră de smartphone ar putea fi utilizată pentru a detecta deteriorarea vasculară datorată diabetului, prin măsurarea semnalelor numite fotopletismografia (PPG), pe care majoritatea dispozitivelor mobile, inclusiv ceasurile inteligente și trackerele de fitness, sunt capabile să le observe. Cercetătorii au folosit lanterna și camera telefonului pentru a măsura PPG-urile prin surprinderea schimbărilor de culoare în vârful degetului corespunzătoare fiecărei bătăi de inimă.

Testele au relevat că algoritmul a identificat corect prezența diabetului la până la 81% dintre pacienți în două seturi de date separate. Când algoritmul a fost testat într-un set de date suplimentar de pacienți înscriși în clinici  acesta a identificat corect 82 la sută dintre cazuri.

„Un instrument accesibil pe scară largă, bazat pe camerele  de smartphone, poate fi folosit pentru identificarea și încurajarea persoanelor cu risc mai mare de a avea diabet să solicite îngrijiri medicale și să obțină un test de confirmare”, concluzionează cercetătorii.

Studiul  a fost publicat în Nature Medicine.

Citește și:

Un medicament pentru diabet poate scădea riscul de deces în cazul femeilor care au COVID – studiu

Indicii noi privind o posibilă legătură între Alzheimer și diabet

Acizii graşi pot fi folosiţi pentru ”transportul” mai eficient al medicamentelor pentru diabet

Diabetul de tipul 1 este de fapt două maladii diferite