Home » Știință » Cercetătorii cred că în curând vor putea să descopere ”planetele rătăcite”

Cercetătorii cred că în curând vor putea să descopere ”planetele rătăcite”

Cercetătorii cred că în curând vor putea să descopere ”planetele rătăcite”
Aceste planete nu sunt blocate pe orbita unei stele și se deplasează prin spațiu fără țintă.
Publicat: 27.08.2020

Aceste planete nu sunt blocate pe orbita unei stele și se deplasează prin spațiu fără țintă.

Planetele din Sistemul Solar orbitează în jurul Soarelui, atracția gravitațională a acestuia ținându-le împreună. Cu toatea acestea, Universul este infinit, iar asta înseamnă, după cum explică cercetătorii, că pot exista și o serie de planete care nu sunt legate de câmpul gravitațional al nici unei stele.

În prezent, existența acestor corpuri celeste se dovedește a fi doar una teoretică, dar oamenii de știință sunt de părere că viitorul telescop spațial Nancy Grace Roman, care ar trebui să înlocuiască telescopul Hubble, va fi îndeajuns de bine echipat pentru a detecta astfel de planete rătăcitoare, notează Science Alert.

Telescopul spațial Nancy Grace Roman

În următorii ani, NASA va lansa un nou telescop spațial, numit în cinstea cercetătoarei Nancy Grace Roman. Acest nou observator spațial de 4 miliarde de dolari, va avea, după cum explică oamenii de știință, un câmp de observație de 100 de ori mai mare decât cel al telescopului Hubble.

Viziunea telescopică îmbunătățită a noului telescop va da naștere unei noi generații de căutare și studiere a exoplanetelor, iar noile cercetări sugerează că va oferi o serie de detalii importante despre planetele rătăcite, numite în limbaj științific obiecte de masă planetară care plutesc liber (FFP).

Un studiu teoretic recent estimează faptul că telescopul Nancy Roman va avea o capacitate de zece ori mai mare de a detecta astfel de planete rătăcitoare față de actualul telescop Hubble. „Au fost descoperite mai multe planete rătăcite, dar pentru a obține o imagine completă, cea mai bună șansă a noastre este un telescop ca Roman. Aceasta este o frontieră complet nouă (n.r. a științei)”, explică Samson Johnson, autor al studiului.

Deși cercetătorii încă nu înțeleg pe deplin modul în care se nasc planetele rătăcite, aceștia teoretizează că acestea se pot forma în discuri gazoase din jurul stelelor, înainte de a fi aruncate de la sistemele lor stelare prin forțe gravitaționale. O altă teorie sugerează faptul că acestea s-ar forma într-un mod asemănător stelor, prin atracția gravitațională a particulelor de praf și a moleculelor de gaze cosmice.

Oamenii de știință speculează faptul că descoperirea planetelor rătăcitoare va avea loc cu ajutorul unui fenomen numite „lentilă gravitațională”. Acesta apare atunci când lumina de la un obiect îndepărtat este distorsionată de forțele gravitaționale ale unui obiect masiv. Când apare această deformare, lumina de la steaua îndepărtată se mărește, fiindu-le mai ușor oamenilor de știință să descopere noi informații despre diferite obiecte, inclusiv planete rătăcitoare care altfel ar putea rămâne complet invizibile.

Studiul Predictions of the Nancy Grace Roman Space Telescope Galactic Exoplanet Survey. II. Free-floating Planet Detection Rates a fost publicat în The Astronomical Journal.

Citește și:

NASA va numi un telescop spațial în după Nancy Grace Roman, considerată „mama telescopului Hubble”

NASA amână din nou lansarea telescopului spaţial James Webb, înlocuitorul lui Hubble

Planetele s-ar putea forma în jurul unei găuri negre

Descoperire uriaşă făcută de NASA. Ce au găsit oamenii de ştiinţă în spatele planetei Neptun

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase