Home » D:News » NASA va numi un telescop spațial după Nancy Grace Roman, considerată „mama telescopului Hubble”

NASA va numi un telescop spațial după Nancy Grace Roman, considerată „mama telescopului Hubble”

NASA va numi un telescop spațial după Nancy Grace Roman, considerată „mama telescopului Hubble”
Dr. Nancy Grace Roman este recunoscută pentru munca depusă la dezvoltarea conceptului folosit pentru telescopul Hubble.
Publicat: 22.05.2020

Dr. Nancy Grace Roman este recunoscută pentru munca depusă la dezvoltarea conceptului folosit pentru telescopul Hubble.

NASA a anunțat că va numi un telescop spațial după Dr. Nancy Grace Roman, cercetătoarea care a pus bazele teoretice care au dus la construirea telescopului Hubble. Activitatea acesteia care a dus la constituirea și folosirea timp de trei decenii a unui telescop spațial i-au adus numele de „mama telescopului Hubble”, notează Science Alert.

Dr. Nancy Grace Roman a lucrat la NASA timp de 21 de ani, munca sa concretizându-se în construirea primului „mare observator” al agenției. De asemenea, munca depusă i-au adus poziția de șefă a Departamentului de Astronomie, fiind prima femeie care a deținut această poziție.

Thomas Zurbuchen, directorul programului științific al NASA, cel care a făcut anunțul acestei numiri a declarat că cercetătoarea: „a avut o influență importantă în astronomie și în studierea spațiului”.

„Din aceste motive: acea viziune, acea perspectivă … acea conducere din interiorul agenției […] acestea o fac într-adevăr, cred, singurul nume potrivit pentru acest telescop spațial pe care îl construim acum”, declarat Zurbuchen.

Misiunea telescopului Nancy Grace Roman

Acest telescop care urmează să fie construit se numea inițial Wide Field InfraRed Survey Telescope (WFIRST), iar NASA plănuiește să îl lanseze la jumătatea acestei decade.

În cei cinci ani de funcționare, viitorul Telescop Roman va măsura lumia provenită de la un miliard de galaxii. De asemenea, oamenii de știință cred că acest telescop va putea să ducă la descoperirea a câteva mii de noi exoplanete.

Telescopul Roman va avea un câmp vizual de 100 de ori mai mare față de Hubble, ceea ce înseamnă că o singură poză realizată de primul va avea de 100 de ori mai mulți pixeli față de una realizată de cel de al doilea.

Citește și:

Cum arată, de fapt, oglinda dintr-un telescop spaţial

Telescopul Hubble împlineşte 30 de ani de descoperiri impresionante. Cele mai importante fenomene şi obiecte, surprinse în imagini spectaculoase

Cum arată, de fapt, telescopul gigant pe care NASA vrea să-l construiască pe Lună

A fost terminată asamblarea telescopului spaţial James Webb

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase