Home » Știință » Astronomii au observat un ”pod radio” creat de fuziunea a două clustere galactice

Astronomii au observat un ”pod radio” creat de fuziunea a două clustere galactice

Publicat: 29.08.2020
Astronomii au observat un ”pod radio” creat de fuziunea a două clustere galactice
Ciocnirea celor două clustere este observată cu ajutorul emisiilor de unde radio care acoperă o distanță de 6,5 milioane de ani-lumină.

Ciocnirea celor două clustere este observată cu ajutorul emisiilor de unde radio care acoperă o distanță de 6,5 milioane de ani-lumină.

O fuziune rară între două clustere galactice a scos la iveală un fenomen și mai rar. Astronomii au descoperit un „pod” radio de frecvență vastă între cele două corpuri, care se întinde pe o distanță de 6,5 milioane de ani-lumină, o dovadă a unui câmp magnetic care le leagă în stadiul incipient al procesului de fuziune, notează Science Alert.

Este doar a doua oară când un astfel de pod radio a fost identificat ca urmare a unei fuziuni a unor clustere galactice. Cercetătorii explică că deja oferă câteva indicii importante despre cum se formează aceste poduri.

O fuziune masivă

Grupurile de galaxii sunt în jur de 3 miliarde de ani lumină, într-un grup numit Abell 1758. În prezent, patru clustere sunt implicate în iminenta ciocnire. Vorbim în acest caz de două perechi masive de clustere care se reunesc.

Anul trecut, datele legate de razele X au relevat faptul că perechea din segmentul de nord, numit Abell 1758N, s-a mutat deja s-au apropiat în urmă cu aproximativ 300 până la 400 de milioane de ani. Nucleele perechii din sud, Abell 1758S, se apropie pentru prima dată.

Ambele aceste perechi sunt înconjurate de semnale radio, generate de accelerația electronilor într-un eveniment de fuziune. Aceste perechi sunt despărțite de o distanță de 6 milioane de ani-lumină, un decalaj care se închide încet, pentru o eventuală ciocnire.

„Confirmăm prezența unui pod uriaș de emisii radio care leagă cele două sisteme care au fost raportate în lucrările noastre anterioare. Acesta este cel de-al doilea pod radio pe scară largă observat până în prezent într-o pereche de clustere galactice. Podul este clar vizibil la 144 MHz și detectat tentativ la 53 MHz”, notează oamenii de știință.

Aceste emisii radio sunt interpretate ca o dovadă a unui câmp magnetic vast care leagă cele două clustere. Dacă acest câmp magnetic acționează ca un sincrotron, accelerator de particule,, electronii ar trebui să fie accelerați de-a lungul acestuia până la viteze relativiste, producând radiații detectabile ca strălucire radio cu frecvență joasă. Dar există o altă explicație posibilă: accelerația Fermi, în care electronii care interacționează cu turbulența și undele de șoc astrofizice sunt accelerați, stimulând emisiile electromagnetice.

Studiul A giant radio bridge connecting two clusters in Abell 1758a fost publicat în Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Citește și:

Ciocnirea a două stele neutronice a produs o explozie extrem de puternică

Ciocnirea materiei cu antimateria ar putea duce la descoperirea unei noi particule subatomice

O stea pitică albă ”ultramasivă” ar fi putut apărea prin ciocnirea a două stele mai mici

Galaxia noastra inca vibreaza dupa o ciocnire petrecuta acum 2 miliarde de ani

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase