Home » Știință » O nouă formă de terapie atacă metastazele cancerului de sân care se formează în creier

O nouă formă de terapie atacă metastazele cancerului de sân care se formează în creier

O nouă formă de terapie atacă metastazele cancerului de sân care se formează în creier
Când cancerul de sân se răspândește la creier, prognosticul este sumbru, pacienții având aproximativ șase luni de trăit.
Publicat: 28.08.2020

Când cancerul de sân se răspândește la creier, prognosticul este sumbru, pacienții având aproximativ șase luni de trăit.

Un studiu recent, efectuat pe șoareci,  susține faptul că o combinație de medicamente care vizează cancerul la sân, reduce dimensiunile tumorilor și crește semnificativ șansele de supraviețuire. De asemenea, se estimează că 75% dintre șoarecii care au dezvoltat metastaze cerebrale pornind de la cancerul de sân au fost vindecați după terapie, notează Medicalxpress.

„Noua terapie combinată pe care am identificat-o poate traversa bariera sânge-creier”, dr. Maciej Lesniak, autor al studiului. Acesta mai adaugă: „Terapia vizează, de asemenea, metastazele creierului și îmbunătățește semnificativ șansele de supraviețuire”.

O combinație eficientă

Cele două medicamente sunt inhibitorul de tubulină/vinorelină și inhibitorul de bromodomaină, ambele aprobate de către Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) Inhibitorul bromodomainului a crescut nivelul de beta III-tubulina, o proteină care se găsește în celulele canceroase care formează metastaze la nivelul creierului. Supraexprimarea celulelor canceroase sensibilizate de beta III-tubulină pentru a fi ucise de vinorelină.

„Concluziile noastre au pus bazele unui studiu clinic, prin care pacienții cu metastaze cerebrale de la cancerul de sân pot fi tratate cu combinația acestor două medicamente […] Acest lucru va oferi pacienților cu metastaze cerebrale, care au fost excluși în mod sistematic din studiile clinice, șansa de a beneficia de un nou regim terapeutic care s-a dovedit a fi eficient în mediile experimentale”, adaugă dr. Lesniak.

Cancerul de sân se răspândește la alte organe precum creierul, plămânul și oasele. Metastaza cancerului de sân la nivelul creierului reprezintă o boală terminală și cea mai mortală complicație. Dr. Deepak Kanojia, explică faptul că din cauza provocărilor pe care le ridică metastazele la nivelul creierului încă nu a fost identificat un tratament eficient.

„Pacienții cu metastaze cerebrale sunt adesea excluși din studiile clinice din cauza rezultatelor slabe și a șanselor de supraviețuire mici”, a spus Kanojia. „Terapiile sistemice regulate, precum Herceptin, nu traversează eficient bariera sânge-creier și nu oferă niciun beneficiu în metastazele creierului”, mai adaugă acesta.

Studiul BET inhibition increases beta III-tubulin expression and sensitizes a fost publicat în Science Translational Medicine.

Citește și:

Tratamentul cu molecule mici reduce apariția metastazei în cazul cancerului de colon

Poluanţii care favorizează dezvoltarea metastazelor cancerului de sân

Celulele cancerului mamar au fost transformate, cu succes, în grăsime. Procesul opreşte apariţia metastazelor

Un studiu pe animale a identificat o proteină care duce la metastaza cancerului de sân

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase