Home » Știință » COVID-19 afectează mai grav bărbații. Un nou studiu încearcă să explice de ce

COVID-19 afectează mai grav bărbații. Un nou studiu încearcă să explice de ce

COVID-19 afectează mai grav bărbații. Un nou studiu încearcă să explice de ce
Sursa foto: Pixabay
Publicat: 02.09.2020

Femeile au un răspuns imunitar mai puternic împotriva COVID-19 decât bărbaţii. Este concluzia unor cercetători de la Universitatea Yale din SUA.

Conform statisticilor, 60% dintre decesele provocate de COVID-19 în România şi pe plan global sunt la bărbaţi.

Cercetătorii americani au stabilit că femeile au un sistem imunitar mai puternic decât cel al bărbaților. Studiul arată că acţiunea limfocitelor T care distrug celulele infectate este mai puternică în cazul femeilor.

Cercetarea a fost făcută pe o sută de pacienți și a demonstrat că, în cazul bărbaţilor, sistemul imunitar produce mai multe citokine decât femeile.

Statisticile confirmă rezultatele studiului

Aceste substanțe favorizează reacţia inflamatorie, ceea ce face și virusul SARS-CoV-2, astfel că acesta poate fi mortal.

În România aproape 80% din totalul deceselor puse pe seama COVID-19 au fost la persoane de peste 60 de ani. Aproape 60% dintre decese au fost înregistrate în cazul bărbaților, iar situația este asemănătoare în întreaga lume.

Rezultatele studiului ar putea fi folosite la realizarea unor strategii anti-COVID, scrie Mediafax.

„S-ar putea ca bărbaţii să trebuiască să primească doze în plus de vaccin, adică datorită faptului că celulele T cu memorie sunt mai eficiente în cazul femeilor şi apar mai repede, vor putea primi, să zicem, două doze de vaccin, în schimb bărbaţii să primească 3 doze”, a declarat Radu Ciornei, doctor în imunologie, microbiologie şi genetică moleculară.

Ce spune Adrian Marinescu, medic infecţionist la Institutul Matei Balş

La rândul său, Adrian Marinescu, medic infecţionist la Institutul Matei Balş din Capitală, spune că încă sunt date care trebuie adunate.

”Este o ipoteză de lucru şi acest studiu. Trebuie să ne gândim că, în general, bărbaţii au mai multe afecţiuni cronice severe, şi, în general, chiar dacă nu vorbim de criza COVID-19, în general ajung mai repede la deces, prin boli cardiovasculare, diabet, boli pulmonare, etc.”, a precizat acesta.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase