Home » Știință » Particulele de aer poluat din creierul tinerilor, asociate cu Alzheimer și Parkinson

Particulele de aer poluat din creierul tinerilor, asociate cu Alzheimer și Parkinson

Particulele de aer poluat din creierul tinerilor, asociate cu Alzheimer și Parkinson
Sursa foto: Unsplash
Publicat: 14.10.2020

Mici particule de poluare din aer au fost descoperite în trunchiul cerebral al persoanelor tinere și sunt intim asociate cu leziunile moleculare din cazul bolilor Alzheimer și Parkinson.

Dacă descoperirea va fi confirmată și de alte viitoare cercetări, ar putea avea implicații la nivel global pentru că 90% din populația lumii respiră aer poluat. Experții medicali sunt precauți și au declarat că nanoparticulele sunt cel mai probabil o cauză a leziunilor, însă dacă declanșează boli mai târziu în viață rămâne de văzut.

Nanoparticulele, strâns legate de proteinele anormale care sunt indicatorii maladiilor Alzheimer și Parkinson

Există deja destule statistici care arată că expunerea mai mare la aerulul poluat crește șansele apariției bolilor neurodegenerative, însă semnificația noului studiu este că arată faptul că există un posibil mecanism fizic prin care leziunile apar în cazul acestor boli.

Cercetătorii au descoperit o cantitate abundentă de nanoparticule de aer poluat în trunchiul cerebral a 186 de tineri din Ciudad de México care au murit brusc, cu vârste cuprinse între 11 luni și 27 de ani. Cel mai probabil, particulele au ajuns în creier după ce au fost inhalate prin fluxul sanguin sau prin nas.

Nanoparticulele au fost strâns legate de proteinele anormale care sunt indicatorii maladiilor Alzheimer și Parkinson, precum și alte boli ale neuronilor motori. Proteinele anormale nu au fost văzute în creierul altor persoane de vârste similare din zone mai puțin poluate, au spus oamenii de știință.

„Cum putem să ne așteptăm ca acele nanoparticule să fie inofensive?”

„Este terifiant pentru că există neuropatologie în trunchiul cerebral, chiar și în cazul bebelușilor. Nu putem demonstra cauzalitatea deocamdată, însă cum putem să ne așteptăm ca acele nanoparticule care conține specii de metal să stea nemișcate și să fie inofensive în interiorul celulelor esențiale din creier? Asta este dovada. Arată destul de clar că acele nanoparticule declanșează leziunile neurodegenerative”, a declarat prof. Barbara Maher, de la Universitatea Lancaster, unul dintre autorii studiului, potrivit The Guardian.

Cercetările anterioare desfășurate de Maher și colegii săi au arătat că există nanoparticule în creierul și inima tinerilor, în timp ce oamenii de știință din China le-au găsit în sânge.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Aportul de fructoză ar putea declanșa Alzheimerul

A fost descoperită o genă care joacă un rol important în evoluția Alzheimerului

Cocktailul de antioxidanți care poate preveni sau chiar inversa efectele bolii Alzheimer

Un AI promite o diagnosticare mai rapidă și mai exactă a Alzheimerului

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase