Home » Știință » Betelgeuse nu e nici pe departe atât de mare pe cât se credea

Betelgeuse nu e nici pe departe atât de mare pe cât se credea

Betelgeuse nu e nici pe departe atât de mare pe cât se credea
Pornind e la fluctuațiile de activitate ale stelei Betelgeuse, astronomii au descoperit că aceasta este mult mai mică față de estimările anterioare. Credit foto: Pixabay
Publicat: 22.10.2020

Pornind e la fluctuațiile de activitate ale stelei Betelgeuse, astronomii au descoperit că aceasta este mult mai mică față de estimările anterioare.

Potrivit unei echipei conduse de cercetători de la Universitatea Națională Australiană (ANU), estimările legate de dimensiunea stelei Betelgeuse sunt greșite. „Rezultatele noastre spun că Betelgeuse se extinde doar la două treimi din estimările anterioare, cu o rază de 750 de ori mai mare decât cea a Soarelui”, explică László Molnár de la Observatorul Konkoly din Ungaria, citat de Science Alert.

Astronomul mai adaugă: „Dimensiunea fizică reală a Betelgeuse a fost  motiv de controverse, studii anterioare sugerează că ar putea fi putut fi mai mare decât orbita lui Jupiter”,

Betelgeuse s-a aflat mereu în centrul atenției astronomilor

Steaua Betelgeuse a fost întotdeauna dificil de cartografiat cu acuratețe. În 1920, modelele de interferență dintre undele sale de lumină au fost folosite pentru a obține un diametru unghiular, lățimea de undă a luminii a stelei, iar rezultatul a fost de aproape 47 de miliarcsecunde.

Pe baza unei distanțe presupuse de aproximativ 180 de ani-lumină, s-a crezut inițial că steaua roșie are un diametru echivalent cu aproximativ două ori și jumătate distanța dintre Pământ și Soare. De-a lungul timpului au mai existat o serie de încercări de determinare a mărimii acestei stele.

Revizuirile locației sale în ultimii ani, a propus o nouă distanță între stea și Pământ, de aproximativ 724 de ani-lumină distanță, unde cele 47 de miliarcsecunde reprezentau ceva mai mult de 1.300 de ori diametrul Soarelui. Cercetătorii explică faptul că un astfel de diametru ar face ca Betelgeuse să se întindă până la orbita lui Jupiter.

Se aproprie Betelgeuse de finalul vieții?

Oscilația neașteptată a luminozității stelei în ultimii ani a atras chiar și o serie de speculații cu privire la faptul că Betelgeuse s-ar apropria de finalul vieții sale. Acum se crede că norii de praf au fost responsabili pentru cel puțin unul dintre evenimente și că, în realitate, steau se dovedește a fi în continuare activă.

Folosind informațiile colectate de Solar Mass Ejection Imager înainte de scăderea recentă a luminozității lui Betelgeuse, echipa de cercetare a dezvoltat modele ale activității stelei pentru a avea o imagine mai bună despre cât de aproape este de finalul vieții .„Arde heliu în miezul său în acest moment, ceea ce înseamnă că nu explodează nici pe departe”, explică dr. Meridith Joyce.”Am mai putea aștepta aproximativ 100.000 de ani înainte de a se produce o explozie”.

Rezultatele au permis, de asemenea, cercetătorilor să deducă raza uriașului, reducând-o la o treime din circumferința sa anterioară. Pe baza acestei noi cifre, nici Betelgeuse nu poate fi la mai mult de 700 de ani-lumină față de Pământ. „Rezultatele noastre arată că este la doar 530 de ani-lumină față de noi, cu 25% mai aproape decât credeam anterior”, concluzionează Molnár.

Citește și:

Petele solare au redus luminozitatea stelei Betelgeuse 

Astronomii anunţă că Betelgeuse, a doua stea din constelaţia Orion, nu se transformă, încă, într-o supernovă

Betelgeuse, steaua rosie gigantica este in “recesiune”

A fost descoperit un nou tip de stea care pulsează într-o singură direcţie

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase