Home » Știință » A fost descoperit un nou tip de stea care pulsează într-o singură direcţie

A fost descoperit un nou tip de stea care pulsează într-o singură direcţie

A fost descoperit un nou tip de stea care pulsează într-o singură direcţie
Publicat: 15.03.2020
Cercetătorii explică faptul că această stea pare să pulseze într-o singură direcţie.

Oamenii de ştiinţă de la Institutul Astronomic din cadrul Universităţii Sydney, Australia, au anunţat descoperirea unui nou tip de stea variabilă. Această stea aflată la 1.500 de ani-lumină pare a pulsa într-o singură direcţie, cercetătorii sunt de părere că tehnologia folosită pentru a descoperi această stea va putea fi folosită pentru a identifica şi alte stele asemănătoare, notează Phys.

„Ceea ce mi-a atras mai întâi atenţia a fost faptul că a fost o stea cu o compoziţie chimică particulară. Stele precum acesta sunt, de obicei, destul de bogate în metale, dar acesta nu era, ceea ce o face un tip rar de stea fierbinte”, explică dr. Simon Murphy, de la Universitatea Sydney.

Împreună cu o echipă internaţională de cercetători, dr. Murphy a început să studieze steaua HD74423 şi, ulterior, au publicat un articol despre aceasta. Aparent, această stea are 1,7 mase solare şi existenţa sa a fost indicată de calcule în anii 1980, totuşi, oamenii de ştiinţă nu au avut la îndemână instrumentele şi puterea de calcul necesară pentru a identifica o astfel de stea.

Existenţa unei stări care pusează nu reprezintă o noutate, de-a lungul timpului astronomii au identificat astfel de stele, la baza acestor variaţii aflându-se diferite cauze. Totuşi, o stea care să prezinte oscilaţii într-o singură emisferă, reprezintă, momentan, o descoperire unică. 

Oamenii de ştiinţă explică faptul HD74423 face parte dintr-un sistem binar, din care mai face parte o stea pitică roşie, a cărei atracţie graviaţională ar fi răspunzătoare de acest comportament neobişnuit. Perioada obitală a acestei stele este extrem de mică, observaţiile arătând că aceasta durează doar două zile, încât HD74423, steaua cea mai masivă din sistem, este blocată într-o formă neobişnuită.

„Pe măsură ce stelele binare se orbitează reciproc, vedem diferite părţi ale stelei pulsatoare. Uneori vedem partea care îndreaptată spre steaua însoţitoare, iar alteori vedem faţa exterioară”, explică dr. David Jones, astrofizician.

Studiul a fost publicat în  Nature Astronomy.

Citeşte şi:

Astronomii anunţă că Betelgeuse, a doua stea din constelaţia Orion, nu se transformă, încă, într-o supernovă

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase