Home » Știință » Un profesor propune o nouă teorie pentru explicarea conștienței

Un profesor propune o nouă teorie pentru explicarea conștienței

Un profesor propune o nouă teorie pentru explicarea conștienței
Sursa foto: Unsplash
Publicat: 25.10.2020

Energia electromagnetică din creier permite materiei să creeze conștiența noastră și abilitatea de a percepe mediul înconjurător și de a gândi, potrivit unei noi teorii dezvoltate de profesorul Johnjoe McFadden de la Universitatea din Surrey, Marea Britanie.

Teoria a fost publicată în jurnalul Neuroscience of Consciousness.

Profesorul McFadden propune că, de fapt, conștiența este câmpul energetic al creierului. Această teorie ar putea deschide calea către dezvoltarea de inteligență artificială (AI) conștientă, roboții care percep mediul înconjurător și au abilitatea de a gândi putând deveni o realitate.

Teoriile anterioare avea tendința să sugereze că oamenii și probabil alte animale dețin un suflet imaterial care oferă conștiență, gândire și liberul arbitru, abilități pe care obiectele neînsuflețite nu le au. Mulți oameni de știință din ziua de azi au renunțat la această idee, cunoscută drept dualism, și au preferat o percepție „monistă” asupra unei conștiențe generate de însuși creierul și rețeaua sa de miliarde de nervi. Prin comparație, McFadden propune o formă științifică de dualism bazată pe diferențele dintre materie și energie, în loc de materie și suflet.

Conștiența care conduce „liberul arbitru” și acțiunile voluntare

Totuși, teoria are la bază adevăruri științifice. Atunci când neuronii din creier și din sistemul nervos sunt declanșați, nu doar că trimit semnale electrice prin fibrele nervoase, ci trimit și un puls de energie electromagnetică în țesutul înconjurător. O astfel de energie este de obicei trecută cu vederea, însă transportă aceeași informație ca semnalele nervoase, subt forma unui val imaterial de energie, în loc de un flux de atomi.

Acest câmp electromagnetic este bine cunoscut și este depistat în mod regulat cu ajutorul tehnicilor de scanare a creierului precum electroencefalografie (EEG) sau magnetoencefalografie (MEG). Însă, a fost considerat în trecut irelevant pentru funcția creierului. În schimb, McFadden propune că, de fapt, câmpul electromagnetic bogat în informații al creierului este conștiența care conduce „liberul arbitru” și acțiunile voluntare. Această nouă teorie explică de ce, în ciuda complexității imense și operațiunilor extrem de rapide, computerele din zilele noastre nu au arătat nici cea mai mică sclipire de conștiență.

„Eu cred că misterul a fost acum rezolvat”

Însă, cu ajutorul dezvoltărilor tehnice potrivite, roboții care sunt conștienți și pot gândi singuri ar putea deveni realitate, potrivit MedicalXpress.

„Modul în care creierul devine conștient și gândește este un mister care a fost îndelung analizat de filozofi, teologi, mistici și oameni simpli. Eu cred că misterul a fost acum rezolvat și că este o experiență a nervilor conectați la câmpul electromagnetic al creierului. Asta declanșează liberul arbitru și acțiunile voluntare”, a spus Johnjoe McFadden, profesor în genetică moleculară și director la Quantum Biology Doctoral Training Centre de la Universitatea din Surrey.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Cercetătorii au demonstrat pentru prima oară că ciorile sunt capabile de gândire conștientă

Cercetătorii de la MIT au testat un dispozitiv inspirat de filmul „Inception” care permite manipularea viselor

Computerele convenţionale nu vor fi conştiente, explică un neurocercetător

Cercetătorii au identificat procesul care permite regenerarea neuronilor din ochi și creier

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase