Home » Lumea digitală » Computerele convenţionale nu vor fi conştiente, explică un neurocercetător

Computerele convenţionale nu vor fi conştiente, explică un neurocercetător

Computerele convenţionale nu vor fi conştiente, explică un neurocercetător
Publicat: 17.05.2020
Tehnologia actuală nu poate să susţină procesele care să imite funcţionarea creierului uman.

Christof Koch, expert în neuroştiinţe al Institutului Allen pentru Ştiinţe ale Creierului, Statele Unite ale Americii, explică faptul că tehnologia folosită pentru computerele convenţionale nu poate să susţină algoritmii de inteligenţă generală, acele forme de inteligenţă artificială care pe lângă date abstracte ar putea, teoretic, să interpreteze şi să opereze cu emoţii umane, notează Futurism.

Cercetătorul este de părere că calculatoarele pe care le folosim în viaţa de zi cu zi pot să ruleze anumiţi algoritmi, specializaţi pentru anumite sarcini, dar, atunci când vine vorba de programarea unei conştiinţe hardware-ul acestora se dovedeşte ineficient şi asta deoarece nu sunt structurate în aşa fel încât să poată gestiona complexele dintr-o  minte conştientă.

„Teoria noastră spune că, dacă vrem să decidem dacă o maşină este sau nu conştientă, nu ar trebui să ne uităm la comportamentul maşinii, ci la substratul real care are putere cauzală […] iar în cazul algoritmilor din prezent asta înseamnă să analizăm cipurile computerelor pe care rulează”, explică Koch.

Chiar şi simularea biologiei umane, a creierului nostru, în computerele convenţionale nu ar putea să fie îndeajuns pentru a declara un algoritm sau computer conştient de sine. Koch este de părere că conştiinţa este definită de către fizică arhitectura cerebrală şi nu de către puterea de procesare.

„Orice AI care rulează pe un astfel de cip, oricât de inteligent ar putea să se comporte […] tot nu va fi la fel de conştient precum un creier uman”, spune Koch.

Citeşte şi:

Există trei tipuri de conştiinţă, iar computerele au reuşit să dobândească una dintre ele

Descoperire majoră: A fost identificat tiparul cerebral al conştienţei umane

Premieră în construirea computerelor ce imită creierul uman

Din secretele creierului uman – cele două mecanisme care ne controlează viaţa

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase