Home » Știință » Consumul zilnic de ceai verde și cafea, asociat cu un risc de deces mai scăzut pentru oamenii care suferă de diabet

Consumul zilnic de ceai verde și cafea, asociat cu un risc de deces mai scăzut pentru oamenii care suferă de diabet

Consumul zilnic de ceai verde și cafea, asociat cu un risc de deces mai scăzut pentru oamenii care suferă de diabet
Sursa foto: Unsplash
Publicat: 26.10.2020

Consumul ridicat de ceai verde și cafea este asociat cu un risc de deces mai scăzut în rândul oamenilor care suferă de diabet de tip 2, sugerează cercetările publicate în jurnalul BMJ Open Diabetes Research & Care.

Consumul zilnic de patru sau mai multe cești de ceai verde și două sau mai multe de cafea a fost asociat cu un risc cu 63% mai scăzut de mortalitate într-un interval de aproximativ cinci ani, arată noul studiu.

Oamenii diagnosticați cu diabet de tip 2 sunt mai predispuși bolilor sistemului circulator, demență, cancer și fracturi osoase. De asemenea, în ciuda faptului că există tot mai multe medicamente eficiente, schimbările privind stilul de viață, precum exercițiile fizice și dieta, rămân elementul de bază al tratamentului.

Puține studii au fost desfășurate pe oameni cu diabet

Cercetările anterioare au sugerat că un consum regulat de ceai verde și cafea ar putea fi benefic pentru sănătate datorită unei varietăți de compuși bioactivi găsiți în aceste băuturi.

Însă, puține studii au fost desfășurate pe oameni cu diabet. Așadar, oamenii de știință au decis să exploreze posibilul impact al ceaiului verde și al cafelei, separat și combinat, asupra riscului de deces în rândul oamenilor care suferă de diabet.

Aproape 5.000 de oameni din Japonia au fost monitorizați, 2.790 bărbați și 2.133 de femei care suferă de diabet de tip 2, cu o vârstă medie de 66 de ani, de-a lungul unei perioade de puțin peste 5 ani.

Riscul de deces a fost redus semnificativ

Cercetătorii au aflat că o ceașcă de ceai verde în fiecare zi este asociată cu 15% mai puține șanse de deces, în timp ce consumul de 2 sau 3 cești a fost asociat cu 27% mai puține șanse. De asemenea, consumul de 4 sau mai multe cești de ceai verde a fost asociat cu o reducere de 40% a mortalității.

Totodată, consumul zilnic de o ceașcă de cafea a determinat o reducere de 12% a mortalității, în timp ce 2 sau mai multe cești au dus la o scădere de 41% a riscului de deces.

Riscul de deces a fost chiar și mai scăzut în rândul celor care au consumat ceai verde și cafea în fiecare zi: 51% mai scăzut pentru 2 sau 3 cești de ceai verde combinate cu 2 sau mai multe cești de cafea; 58% mai redus pentru 4 sau mai multe 3 cești de ceai verde combinate cu o ceașcă de cafea în fiecare zi; 63% mai scăzut pentru o combinație de 4 sau mai multe cești de ceai verde și 2 sau mai multe cești de cafea.

Care a fost concluzia oamenilor de știință

Totuși, oamenii de știință au explicat că biologia din spatele acestor observații nu este înțeleasă pe deplin. Ceaiul verde conțin nenumărați antioxidanți și compuși antiinflamatorii, precum și cofeină, potrivit MedicalXpress.

Pe de altă parte, cafeaua conține numeroase elemente bioactive. Ar putea avea efecte dăunătoare asupra sistemului circulator, însă cofeină ar putea modifica și producția de insulină.

„Acest studiu a demonstrat că un consum mai mare de ceai verde și cafea a fost asociat cu o reducere a mortalității, însă efectele ar putea fi aditive”, au concluzionat cercetătorii.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Cafeaua, asociată cu creșterea șanselor de supraviețuire în cazul unui anumit tip de cancer

Ce se întâmplă, de fapt, în corpul tău dacă bei 2 litri de cafea în fiecare zi

Merele şi ceaiul verde protejează împotriva cancerelor şi bolilor de inimă

Caz medical alarmant: Ce se poate întâmpla în timpul unei supradoze de cofeină

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase