Home » Știință » Antrenamentul cu greutăți pentru un braț are beneficii și pentru brațul opus

Antrenamentul cu greutăți pentru un braț are beneficii și pentru brațul opus

Antrenamentul cu greutăți pentru un braț are beneficii și pentru brațul opus
În general, instructorii de fitness și culturism recomandă realizarea exercițiilor cu ambele brațe. Credit foto: Pixabay
Publicat: 01.11.2020

În general, instructorii de fitness și culturism recomandă realizarea exercițiilor cu ambele brațe.

Un studiu recent realizat de cercetători din Chile, Franța și Australia a constatat că un braț imobilizat va reține mai mult din masa sa musculară și chiar va câștiga în forță, dacă opusul său va trece printr-un regim de antrenament de rezistență, mai ales atunci când exercițiile sunt de natură „excentrică”, notează Science Alert.

Orice culturist vă va spune că mușchii lucrează ca o echipă pentru a crea mișcare, susținând și ancorând diferite părți ale scheletului pe măsură ce realizați diferite exerciții. Așadar, nu ar trebui să fie o surpriză faptul că părți ale corpului care nu sunt implicate în mod evident într-o sarcină ar putea să fie implicate în diferite exerciții.

Un domeniu care trebuie aprofundat

Oamenii de știință explică faptul că, de-a lungul timpului, au fost realizate mult prea puține studii asupra exercițiilor de culturism și mai ales asupra modului în care antrenamentele disproporționate ca intensitate ar putea să modeleze masa musculară.

Ridicarea unei gantere și aducerea acesteia la nivelul umărului cu o îndoire a cotului este cauzată de ceea ce se numește o contracție concentrică a bicepsului, fibrele se contractă și întregul mușchi se scurtează. Extinderea brațului, pe de altă parte, este gestionată de o contracție excentrică sau negativă, iar fibrele bicepsului încă depun eforturi pentru a susține greutatea, dar colectiv întregul mușchi se alungește. Ambele tipuri de antrenamente își au locul în dezvoltarea condiției fizice generale, dar dacă vrem să crești forța fizică ar trebui să punem accentul pe contracțiile excentrice.

Exerciții fizice în condiții speciale

Pentru a vedea dacă contracțiile excentrice sunt de asemenea de preferat pentru un braț imobilizat, cercetătorii au invitat 18 bărbați și 12 femei cu vârste cuprinse între 18 și 34 de ani să petreacă o lună cu un braț într-o curea timp de opt ore pe zi, excluzând conducerea autoturismelor, dușul și somnul. O treime din grup nu a făcut mult altceva, petrecându-și viața de parcă ar fi avut un antebraț rupt.

Restul participanților au fost împărțiți în jumătate, cu zece indivizi care au efectuat un amestec de exerciții concentrice și excentrice de trei ori pe săptămână, iar ceilalți zece au realizat exerciții care au pus accentul pe contracțiile excentrice. La sfârșitul lunii, întregului grup a trecut printr-o analiză atentă bicepsul imobilizat fiind luate în calcul diferite valori, inclusiv circumferința, rezistența și aportul neuronal.

„Participanții care au făcut exerciții excentrice au avut cea mai mare creștere a forței la ambele brațe, deci are un efect de transfer încrucișat foarte puternic”, spune cercetătorul Ken Kazunori Nosaka, autor al studiului și profesor la Universitatea Edith Cowan din Australia.„Acest grup a avut, de asemenea, doar 2% pierderi de mușchi în brațul lor imobilizat, comparativ cu cei care nu au făcut exerciții fizice și care au avut o pierdere de 28% a forței fizice a mușchilor”.

Nu este întru totul clar modul în care aceste exerciții au ajutat un membru încă să elimine atrofierea mușchilor săi. O posibilitate este că, gestionând un set complex de contracții ale mușchilor dintr-un membru, creierul trimite și semnale către cealaltă parte a corpului pentru a determina mușchii să rămână activi. De asemenea, este probabil ca întreaga rețea de susținere a contracțiilor musculare să se extindă pe tot corpul, având o influență subtilă, dar diferită de zero, asupra bicepsului altfel imobilizat.

Citește și:

La 73 de ani, Arnold Schwarzenegger este o sursă de inspirație. Imagini neștiute cu „Terminatorul”

Jack LaLanne: omul care ne-a revoluţionat corpul şi sănătatea

De ce apar crampele abdominale atunci când facem exerciţii fizice?

Demonstrat ştiinţific: 7 minute de exerciţii fizice, mult mai eficiente decât ore întregi de alergat!

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase