Home » Știință » NASA a observat lumini puternice ciudate pe Jupiter. Nu au mai fost detectate niciodată pe alte planete

NASA a observat lumini puternice ciudate pe Jupiter. Nu au mai fost detectate niciodată pe alte planete

NASA a observat lumini puternice ciudate pe Jupiter. Nu au mai fost detectate niciodată pe alte planete
Furtunile de pe planeta Jupiter. Sursa foto: NASA
Publicat: 02.11.2020

O echipă de oameni de știință de la NASA a observat lumini ciudate cunoscute drept „evenimente luminoase tranzitorii” (TLE) în atmosfera superioară a lui Jupiter.

Astfel de evenimente nu au mai fost observate într-o altă lume până acum, deși, aici pe Pământ, cercetătorii au observat lumini similare care apar deasupra furtunilor cu descărcări electrice, evenimentele fiind declanșate în urma descărcărilor de electricitate din stratul superior al atmosferei.

Până acum, astronomii teoretizau existența acestor lumini în atmosfera masivă și turbulentă a lui Jupiter. Însă, mulțumită datelor colectate de instrumentul spectrograf pentru raze ultraviolete (UVS) atașat la nava spațială Juno a NASA, o mică sondă spațială care orbitează gigantul gazon încă din 2016, oamenii de știință au reușit să confirme prezența acestor evenimente.

GALERIE FOTO

Noul studiu a fost publicat în Journal of Geophysical Research: Planets.

„Lumini puternice în locuri unde nu ar trebui să existe”

„UVS a fost conceput pentru a caracteriza frumoasele lumini nordice și sudice ale lui Jupiter. Însă, am descoperit că imaginile obținute de UVS nu arată doar aurora Jovian, ci și lumini puternice în locuri unde nu ar trebui să existe”, a explicat Rohini Giles, cercetător în programul Juno și autorul principal al noului studiu.

„Cu cât ne-am uitat mai mult la aceste imagini, cu atât ne-am dat mai bine seama că Juno a detectat TLE pe Jupiter”, a adăugat Giles.

Luminile seamănă în mai multe feluri cu evenimentele TLE pe care le observăm pe Terra. Potrivit lui Giles, aceste evenimente de pe Pământ „par roșiatice din cauza interacțiunii lor cu nitrogenul din stratul superior al atmosferei”, potrivit Futurism.

„Acum va fi mai ușor să le găsim și pe alte planete”

Însă, într-o altă lume, aceste evenimente rare sunt diferite. „Pe Jupiter, atmosfera superioară este alcătuită în mare parte din hidrogen, așa că luminile par să aibă o nuanță albastră sau roz”, a mai precizat Giles.

„Acum că am aflat ce trebuie să căutam, va fi mai ușor să le găsim și pe alte planete. De asemenea, comparația luminilor de pe Jupiter cu cele de pe Pământ ne va ajuta să înțelegem mai bine activitatea electrică în atmosferele planetare”, a mai adăugat cercetătorul.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Noi cercetări arată că Jupiter a transformat-o pe Venus într-o planetă complet nelocuibilă

Anomalie cosmică. Astronomii au găsit o planetă de mărimea lui Jupiter care orbitează o stea moartă

Hubble a surprins formarea unei noi furtuni pe Jupiter

Cercetătorii au aflat cum reușesc furtunile de pe Jupiter să fie active în continuare

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase