Home » Știință » Cercetătorii au reușit să regenereze nervul optic al unui șoarece

Cercetătorii au reușit să regenereze nervul optic al unui șoarece

Cercetătorii au reușit să regenereze nervul optic al unui șoarece
Credit foto: Pixabay
Publicat: 13.11.2020

Această reușită ar putea sta la baza unor noi tratamente revoluționare pentru problemele de vedere.

Oamenii de știință de la Universitatea Melbourne, Australia au găsit o nouă modalitate de a regenera celulele nervoase optice deteriorate luate de la șoareci și crescute în laborator. Această dezvoltare interesantă ar putea duce la tratamente ale bolilor oculare în viitor, notează Science Alert.

Deteriorarea celulelor nervoase crescute complet provoacă consecințe ireversibile și care pot schimba viața, deoarece odată ce fibrele nervoase se maturizează, își pierd capacitatea de regenerare după rănire sau boală. Noile experimente arată cum activarea unei părți a propietăților regenerative ale unei celule nervoase, o proteină cunoscută sub numele de protrudină, ar putea stimula nervii din ochi pentru a crește după ce au suferit daune.

 O reușită importantă

Deși aceste descoperiri trebuie aprofundate, ele ar putea reprezenta un pas către tratamente viitoare pentru glaucom, un grup de boli oculare care cauzează pierderea vederii prin deteriorarea nervului optic, care leagă ochiul de creier.

„Ceea ce am văzut este cea mai semnificativă rată de regenerare a oricărei tehnici pe care am folosit-o înainte”, a spus oftalmologul Keith Martin de la Universitatea din Melbourne din Australia. „În trecut, părea imposibil sa putem regenera nervul optic, dar aceasta cercetare arată potențialul terapiei genetice pentru a face acest lucru”, mai adaugă acesta.

În 2016, oamenii de știință au reușit să regenereze o mică fracțiune a celulelor ganglionare retiniene ale unor șoareci adulți pornind un comutator de creștere latentă și au arătat aceste noi celule nervoase din partea din spate a ochiului s-au reconectat de restul creierului.

Această ultimă cercetare este încă în stadiile incipiente și s-a concentrat pe înțelegerea exactă a modului în care protrudina, o moleculă prezentă în neuronii care se dezvoltă, funcționează pentru a sprijini creșterea celulară. Oamenii de știință au stimulat celulele nervoase ale ochiului să producă mai multă protrudină, pentru a vedea dacă acest lucru ar ajuta la protejarea celulelor împotriva deteriorării și chiar la repararea lor după rănire.

Citește și:

Tehnologie revoluţionară: imprimanta care printează celule vii poate repara muşchii sau nervii

Celulele ”reprogramate” pot folosi materiale sintetice pentru a construi structuri în interiorul organismelor

Regenerarea nervilor este posibilă cu ajutorul polimerilor şi proteinelor

Au fost descoperite trei noi tipuri de nervi în urechea internă

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase