Home » Știință » Ciocnirea a două stele neutronice ar fi rezultat în cea mai puternică kilonova observată vreodată

Ciocnirea a două stele neutronice ar fi rezultat în cea mai puternică kilonova observată vreodată

Ciocnirea a două stele neutronice ar fi rezultat în cea mai puternică kilonova observată vreodată
Sursa foto: University of Warwick/ Mark Garlick
Publicat: 19.11.2020

După ce o multitudine de raze gama a ajuns la telescoapele astronomilor în luna mai, oamenii de știință s-au grăbit să trimită instrucțiuni instrumentelor despre ceea ce au crezut că a fost o fuziune a două stele neutronice.

Explozia care a rezultat a fost de 10 ori mai putenică decât s-ar fi așteptat cercetătorii.

Ca urmare, oamenii de știință de la Universitatea Northwestern au concluzionat că astronomii au fost martori la o naștere foarte rară a unui tip de stea moartă cunoscută drept magnetar.

GALERIE FOTO

Noile cercetări vor fi publicate în The Astrophysical Journal.

O curiozitate cosmică

Stelele neutronice sunt rămășițele extrem de dense ale stelelor moarte ce au fost detonate în supernove, însă nu au fost destul de mari pentru a se prăbuși într-o nouă gaură neagră. Magnetarele sunt o clasă de stele neutronice cunoscute pentru abilitatea lor de a produce câmpuri magnetice foarte puternice în Univers.

O stea magnetar este o curiozitate cosmică, o clasă neobișnuită de stele neutronice supermagnetice. Oamenii de știință s-au întrebat de mult timp cum devin magnetarele atât de magnetice, așa că observarea unui posibil eveniment de formare poate fi deosebit de prețios pentru cercetători.

„Știm că magnetarele există pentru că le vedem în galaxia noastră. Noi credem că mare parte din ele s-au format în moartea explozivă a stelelor masive, astfel lăsând în urmă aceste stele neutronice foarte magnetizate. Cu toate acestea, este posibil ca o mică fracțiune să se formeze în fuziunile de stele neutronice. Nu am văzut niciodată dovezi ale acestui fapt, nici măcar în lumină infraroșie, așa că descoperirea aceasta este foarte specială”, a explicat Wen-fai Fong, autor principal al studiului și astronom la Universitatea Northwestern.

Explozia ar fi putut să fie ratată complet de astronomi

Descoperirea neobișnuită a fost posibilă pentru că oamenii de știință s-au mișcat foarte repede cu instrumentele lor. Dacă ar fi fost mai înceți, întreg evenimentul ar fi putut să fie ratat, potrivit Futurism.

„În mod surprinzător, telescopul spațial Hubble a reușit să surprindă o imagine la doar trei zile după explozie. Atunci când Hubble s-a uitat din nou după 16 și 55 de zile, am știut că nu doar am observat fuziunea, dar am și descoperit ceva foarte neobișnuit”, a adăugat Fong.

Un eveniment monumental

Coliziunea a două stele neutronice este un eveniment monumental. Stelele neutronice sunt mici și dense, însă împachetate într-o sferă de doar 20 de kilometri. Atunci când se ciocnesc, o cantitate enormă de energie este eliberată într-o explozie kilonova, de 1.000 de ori mai luminoasă decât o novă obișnuită, scrie Science Alert.

Totuși, este prea devreme să știm cu certitudine dacă a fost vorba despre o explozie kilonova. Doar o singură astfel de explozie a mai fost confirmată și descrisă până acum, anume GW 170817, în 2017.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Cea mai mare coliziune a unor găuri negre observată vreodată de astronomi

Cercetătorii sunt puși în impas de un obiect cu o masă intermediară stelelor neutronice și găurilor negre

Ciocnirea a două stele neutronice a produs o explozie extrem de puternică

Astronomii ar fi găsit o stea neutronică care a dispărut în urmă cu zeci de ani

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase