Home » Știință » Un mic instrument din grafen poate măsura cele mai slabe câmpuri magnetice

Un mic instrument din grafen poate măsura cele mai slabe câmpuri magnetice

Un mic instrument din grafen poate măsura cele mai slabe câmpuri magnetice
Sursa foto: Swiss Nanoscience Institute
Publicat: 22.09.2020

Fizicienii au creat un mic dispozitiv cuantic superconductor (SQUID) care poate depista câmpuri magnetice. Echipa s-a concentrat pe miezul instrumentului, care conține două straturi paralele de grafen, varianta bidimensională a grafitului.

Studiul a fost publicat în jurnalul Nano Letters, iar instrumentul este unul dintre cele mai mici SQUID dezvoltate vreodată.

De ce au folosit oamenii de știință grafen

Christian Schönenberger, profesorul la Universitatea din Basel, și echipa sa au conectat cele două straturi de grafen cu ajutorul nanotuburilor, firelor nano și a altor materiale nano. În interiorul micilor structuri se află un strat izolant de nitrura cubică de bor. Având în vedere că dispozitivele SQUID au un inel superconductor între cele două puncte numite „verigi slabe”, cercetătorii au folosit grafen pentru a face legătura între cei doi superconductori.

GALERIE FOTO

Oamenii de știință au scris că grafenul este promițător în special datorită calității ale electronice foarte mare, versatilității sale în structurile „van der Waals” și sensibilitatea sa magnetică. Structurile „van der Waals” sunt straturi subțiri de cristale care pot fi combinate pentru a crea noi materiale.

„Poate detecta câmpuri magnetice extrem de slabe”

Instrumentul are în jur de 10 nanometri sau 1/100 din lățimea unui fir de păr. Poate declanșa supercurenți care se deplasează fără energie, în spații mici, scrie Science Times.

Dispozitivul este complex pentru că are șase straturi suprapuse de materiale individuale 2D, a explicat David Indolese, de la Universitatea din Basel. „Dacă două contacte superconductoare sunt legate de acest sandviș, se comportă la fel ca alte dispozitive cuantice superconductoare și poate detecta câmpuri magnetice extrem de slabe”, a mai adăugat Indolese.

Vă mai recomandăm să citiți și:

NASA urmărește o anomalie în câmpul magnetic al Pământului

Câmpul magnetic al Lunii s-a dezintegrat în urmă cu un miliard de ani

Câmpul magnetic al unei erupții solare a fost măsurat în premieră, iar surpriza a fost pe măsură

Anomalia care slăbește câmpul magnetic al Pâmântului. Au loc evenimente în spațiu fără să știm

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase